Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug in Heerde

Weg En Waterwerk

Kerkdijk 2
8181RP Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Brug

Omschrijving BRUG ondersteund door een segmentboog, geslagen over een brede sloot waarvan de gemetselde landhoofden in het talud ingrijpen. De brug met betonnen brugdek ligt in het verlengde van de middenas van de verderop gelegen villa. Vanaf de straatzijde zwenkt de borstwering aan beide zijde van de brug in. De op een stenen plint rustende, door ijzeren balusters gevormde borstwering wordt door een ijzeren dekplaat afgedekt. De brugleuningen worden aan de straatzijde voorafgegaan door lage vierkante ijzeren kolommen bestaand uit een basement en een sokkel met kussenmotief en die tentdakvormig beƫindigd. Aan de villazijde is deze kolom hoger en wordt door een moderne lantaarn bekroond. De segmentboogvormige zijkanten van de brug zijn gecementeerd. Waardering BRUG - Van architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik. - Van ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin de brug een beeldbepalende rol speelt. Het objekt heeft een ensemblewaarde in relatie met de villa. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug in Heerde

Borchgrave

Kerkdijk 2
Heerde
Omschrijving Woonhuis van het type VILLA gebouwd in een neo-classicistische stijl in 1863 en in 1903 verbouwd. De villa is gelegen op een n..

Zwanestein

Bonenburgerlaan 90
Heerde
Inleiding VILLA Zwanestein, gebouwd rond 1900 in een Neo-renaissancestijl met invloeden van de chaletstijl. Het in baksteen opgetrokken geb..

De Bonenburg: boerderij De Aernt

Bonenburgerlaan 45
Heerde
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE AERNT. Boerderij De Aernt ligt direct ten oosten van de Grift aan de Bonenburgerlaan. De boerderij h..

De Bonenburg: hoofdgebouw

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw is gelegen in de zuidoost hoek van een eiland dat aan drie zijden wordt omgeven door..

De Bonenburg: historische tuin- en parkaanleg

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De historisch park- en tuinaanleg bestaat uit vier delen: de aanleg op het EILAN..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug in Heerde

Foto's (1)