Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzeren hekwerk in Heerde

Overig

Dorpsstraat 31
8181HM Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Smeedijzeren hekwerk

Omschrijving Smeedijzeren HEKWERK (complex-onderdeel C) bestaande uit een spijlenhek, twee brede draaideuren en een poortje voor de kerkgangers, tussen totaal vier gemetselde kolommen, geplaatst ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923. Het hekwerk bevindt zich aan de noordwestzijde van de kerktoren in een hoek van het aangrenzende marktplein. Het scheidt het met grind belegde kerkterrein af van de openbare ruimte. Het hek bestaat uit in het midden twee gesloten smeedijzeren draaideuren die aan de bovenzijde van een grote en kleine voluut zijn voorzien ter beëindiging van het regelwerk en in de richting wijzen van de uitzwaai van de deuren. Aan de zijde van de gemetselde kolom waartussen de deuren hangen, komen drie naast elkaar geplaatste spijlen voor die gedeeltelijk over de gesloten benedenkant doorlopen. De met terugliggende hoeken uitgevoerde vierkante kolommen zijn opgemetseld in rode baksteen maar zetten zich na een rollaag in gele baksteen voort en eindigen in een hardstenen dekplaat. Vanaf het marktplein gezien bevindt zich rechts het poortje voor de kerkgangers waarvan de benedenhelft uit plaatwerk bestaat waarop gedraaide en opengewerkte spijlen rusten. Rechts hiervan en links van de dubbele deuren bevindt zich een hek rustend op door een ezelsrug afgesloten, laag muurtje van rode baksteen. Het hek sluit rechts aan op een ijzeren paaltje waaraan een modern hekwerk van gaas. Het linker gedeelte van het hek eindigt hier met een gemetselde kolom zoals beschreven tegen een gevel van de naastgelegen pastorie. Waardering Smeedijzeren hekwerk aangebracht ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten zoals gave verhoudingen en rijke detailleringen in de stijl van de Amsterdamse school, daterend uit de twintiger jaren van deze eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging aan de zuidzijde van het kerkplein. De kerk vormt door haar afmetingen en bijzondere silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern van Heerde en wordt door het hekwerk van de openbare ruimte gescheiden. - Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling vanuit het oorspronkelijke gebruik als kerk reeds vóór de Hervorming en de moderne inpassing ten behoeve van de Nederlandse Hervormde Gemeente. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520199
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smeedijzeren hekwerk in Heerde

H. Johannes

Dorpsstraat 31
Heerde
Omschrijving Ned. Hervormde KERK, bestaande uit de laat-gotische TOREN, het SCHIP uit 1923, en het KOOR, vermoedelijk uit de eerste helft v..

Villa Jacoba

Dorpsstraat 55
Heerde
Inleiding VILLA, genaamd 'Villa Jacoba' met KOETSHUIS. De villa is gebouwd in 1883 in eclectische stijl. De villa is gelegen aan de noordzi..

Gereformeerde kerk

Bonenburgerlaan 68
Heerde
Gereformeerde KERK. Een der oudste voor het Gereformeerde Kerkgenootschap gebouwde bedehuizen, omstreeks 1840, bestaande uit een eenvoudige ..

Villa

Eperweg 28
Heerde
Inleiding VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de (Klok)zeepfabrikant J.P. van Apeldoorn, door de uit 's-Gravenhage afkomstige architect ..

De Bonenburg: hoofdgebouw

Bonenburgerlaan 41
Heerde
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw is gelegen in de zuidoost hoek van een eiland dat aan drie zijden wordt omgeven door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Smeedijzeren hekwerk in Heerde

Foto's (1)