Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekshal in Heerde

Nijverheid Industrie

Zwolseweg 78
8181AH Heerde
Gelderland


Beschrijving van Fabriekshal

Omschrijving FABRIEKSHAL (B), ingesloten door diverse gebouwen, voorzien van drie rijen aan de voorgevel evenwijdig gesitueerde sheddaken (tegenwoordig met kunststof lichtstraat). De twee torens, opgenomen in de dakvlakken van de aaneengeschakelde bedrijfsgebouwen bezitten in hun, met de nokas haaks op de straatzijde gerichte zadeldak met daktegels en uitgemetselde schouders van de puntgevels, identieke kenmerken. De toren aan de zuidzijde van het gebouwencomplex bevat aan de vier zijden enkele kleine raampjes die zijn gevat tussen een rollaag en een uitgemetselde lekdorpel. Boven een lijst van uitgemetselde koppen, bevinden zich twee, boven elkaar geplaatste uitgemetselde lekdorpels waarop in kozijnen nu reclameborden rusten. In de geveltop komt een enkelruits raam voor. De meer noordelijk geplaatste toren is minder hoog en is aan de voet uitgebouwd met een ruimte gedekt door een lessenaarsdak met daktegels. Aan de straatzijde bevat deze gevel twee kruisvensters gevat tussen een rollaag en uitgemetselde lekdorpel. In de geveltop komt een raampje voor. In de linkerzijde van de toren geeft een deur toegang tot het platte dak. In het INTERIEUR van de fabriekshal met sheddaken is de uit plankdelen bestaande zoldering met ijzeren vakwerkspanten die door H-profielbalken worden gedragen nog aanwezig. De tweede en derde hal (gerekend vanuit de voorzijde) zijn van de eerste hal gescheiden door een later aangebrachte muur en dateert uit ca. 1930/1940. Hier komen dubbele geklonken U-profielbalken (Krupp NP 12) waardoor een H-profiel ontstaat, voor, die de balken ondersteunen van de met casetten voorziene dakschilden van de sheddaken. Waardering - Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw, gedekt door sheddaken. - Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriƫle ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekshal in Heerde

Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving BEDRIJFSGEBOUW (C) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo) noordwestelijk gelegen van het aangr..

Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving Vrijstaand, eenlaags BEDRIJFSGEBOUW (D) (opslag Technische Dienst), bevindt zich het meest noordelijk van alle gebouwen op he..

Ark's bakkerijen: portierswoning

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving PORTIERSWONING (G) gelegen aan de zuidzijde van het complex. Het pand bezit een samengestelde plattegrond door een erker aan ..

Ark's bakkerijen

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving Eenlaags HOOFDGEBOUW (A), bestaande uit kantoor- en ontvangstruimte met aan de achterzijde de aangrenzende, evenwijdig aan de..

Boerderij

Vosbergerweg 37
Heerde
Boerderij, gedateerd 1830, waarvan het door een hoog, met pannen gedekt, schilddak bekroonde woonhuis dwars voor de stal is gebouwd. Venster..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)