Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G in Heerde

Gebouw

Zwolseweg 78
8181AH Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G

Omschrijving Vrijstaand, eenlaags BEDRIJFSGEBOUW (D) (opslag Technische Dienst), bevindt zich het meest noordelijk van alle gebouwen op het terrein. Het is een in grondvlak rechthoekig, in Groninger baksteen opgetrokken gebouw. Het trasraam wordt beëindigd door een rollaag, waarmee ook de vensters worden afgesloten maar die zich over de vier gevels voortzet. Het wordt door een met mastiek voorzien zadeldak gedekt en is haaks op de Zwolseweg gesitueerd. Windveren en bakgoten zijn geprofileerd. Als VOORGEVEL wordt de straatzijde beschouwd met onder de in kruisverband uitgevoerde topgevel, twee schuifdeuren (kraalprofieldelen)die achter een vrijstaande kolom zijn geplaatst, die zich tot in de kruin van de geveltop over de muur voortzet. De gevelopeningen worden door een latei afgesloten. De schuine zijden van de topgevel is voorzien van een uitgemetseld, opklimmend fries onder het dakoverstek. De LINKER- en RECHTER ZIJGEVEL, uitgevoerd in halfsteens verband, zijn aan elkaar gelijk. Zij worden door zes lisenen (kruisverband) in vijf spaarvelden verdeeld waarvan het tweede en vierde veld zijn voorzien van drie naast elkaar geplaatste vensters met 2x2-ruits ramen rustend op een uitgemetselde lekdorpel en onder de eerder genoemde omlopende rollaag. Alleen de rechter zijgevel bevat in het eerste veld een moderne houten aanbouw. De ACHTERGEVEL is blind uitgevoerd en bezit enkel een uitgemetselde kolom die de gevel in tweeën verdeelt. Tegen de gevel is een moderne fietsenstalling geplaatst. Het INTERIEUR is eenvoudig en bevat behalve de op de buitenmuren rustende, door stalen Philibertspanten ondersteunde houten zoldering weinig waardevolle elementen. Waardering - Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw. - Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriële ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G in Heerde

Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving BEDRIJFSGEBOUW (C) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo) noordwestelijk gelegen van het aangr..

Ark's bakkerijen: portierswoning

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving PORTIERSWONING (G) gelegen aan de zuidzijde van het complex. Het pand bezit een samengestelde plattegrond door een erker aan ..

Fabriekshal

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving FABRIEKSHAL (B), ingesloten door diverse gebouwen, voorzien van drie rijen aan de voorgevel evenwijdig gesitueerde sheddaken (..

Ark's bakkerijen

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving Eenlaags HOOFDGEBOUW (A), bestaande uit kantoor- en ontvangstruimte met aan de achterzijde de aangrenzende, evenwijdig aan de..

Boerderij

Vosbergerweg 37
Heerde
Boerderij, gedateerd 1830, waarvan het door een hoog, met pannen gedekt, schilddak bekroonde woonhuis dwars voor de stal is gebouwd. Venster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G in Heerde

Foto's (1)