Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw in Heerde

Nijverheid Industrie

Zwolseweg 78
8181AH Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw

Omschrijving BEDRIJFSGEBOUW (C) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo) noordwestelijk gelegen van het aangrenzende hoofdgebouw, wordt gedekt door een met mastiek belegd zadeldak voorzien van geprofileerde bakgoten, dat haaks op de weg is gesitueerd. Het in Groninger baksteen (kruisverband) opgetrokken gebouw bezit een rechthoekige plattegrond. De hoogte alsook de indeling van de gevels met vensters boven elkaar, wekt de indruk hier te maken te hebben met meer dan een bouwlaag. Als VOORGEVEL wordt beschouwd de noordelijke langszijde die wordt gekenmerkt door tien spaarvelden waar de drie linker velden grotendeels door een schuifdeur onder een betonnen latei in beslag worden genomen. Rechts hiervan volgen drie velden met drie vensters met 4x2-ruits ramen (als in de voorgevel), onder de middelste triplet is het muurwerk gewijzigd. In het veld ernaast komt een opgeklampte kraalprofieldeur onder een latei voor, met rechts een raam. Hierboven komt weer een triplet standaardtype raam voor dat zich naar rechts in de drie volgende velden in twee rijen boven elkaar herhaalt. De LINKER ZIJGEVEL met topgevel rijst uit boven de lagere voorgevel van het hoofdgebouw dat hier haaks op aansluit. De geveltop is door lisenen in drie velden verdeeld waarin in het middelste een drie vensters voorkomen. De velden ter weerszijden zijn blind uitgevoerd en worden afgesloten door een uitgemetseld klimmend fries. De ACHTERGEVEL reikt eveneens boven de aangrenzende lagere bebouwing uit maar kan vanaf het fabrieksterrein niet worden waargenomen. Vanuit het interieur is te constateren dat deze gevel bovenaan dezelfde raam-indeling als de voorgevel bezit. De RECHTER ZIJGEVEL bevat twee, door een kolom gescheiden, oorspronkelijke meerruits stalen kanteldeuren die zijn bezet met damwand-platen. De geveltop is identiek aan de linker zijgevel. Het INTERIEUR bevat onder meer een kleine ruimte aan de westzijde, waarin zich silo's bevinden. Een muur, waarin zich een dichtgezette opening onder een latei met transportrail bevindt, scheidt de ruimten. De beschoten kap wordt gedragen door stalen spanten die rusten op de buitenmuren. Waardering BEDRIJFSGEBOUW - Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw. - Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriƫle ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw in Heerde

Ark's bakkerijen: gasfabriek, tegenwoordig opslag en silotype_obj=G

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving Vrijstaand, eenlaags BEDRIJFSGEBOUW (D) (opslag Technische Dienst), bevindt zich het meest noordelijk van alle gebouwen op he..

Ark's bakkerijen: portierswoning

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving PORTIERSWONING (G) gelegen aan de zuidzijde van het complex. Het pand bezit een samengestelde plattegrond door een erker aan ..

Fabriekshal

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving FABRIEKSHAL (B), ingesloten door diverse gebouwen, voorzien van drie rijen aan de voorgevel evenwijdig gesitueerde sheddaken (..

Ark's bakkerijen

Zwolseweg 78
Heerde
Omschrijving Eenlaags HOOFDGEBOUW (A), bestaande uit kantoor- en ontvangstruimte met aan de achterzijde de aangrenzende, evenwijdig aan de..

Boerderij

Vosbergerweg 37
Heerde
Boerderij, gedateerd 1830, waarvan het door een hoog, met pannen gedekt, schilddak bekroonde woonhuis dwars voor de stal is gebouwd. Venster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ark's bakkerijen: bedrijfsgebouw in Heerde

Foto's (1)