Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl in Mariahout

Boerderij

Mariastraat 2
5738AJ Mariahout (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938-1939


Beschrijving van Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl

Mariastraat 2, Mariahout (gem. Laarbeek) Inleiding. BOERDERIJ op een krukvormige plattegrond, gebouwd in 1938-1939 in Ambachtelijk-traditionele stijl. De bouwvergunning is op 20 oktober 1938 afgegeven. Omschrijving. De boerderij is opgetrokken uit machinale baksteen en wordt gedekt door zadeldaken met verbeterde Hollandse dakpannen. De bakgoot rust op klossen. Aan de straatzijde bevindt zich de korte gevel van het woongedeelte, die symmetrisch is ingedeeld. Aan weerskanten van de deur houten kruisvensters met glas-in-lood bovenlicht. Paneelluiken voor de onderste helft van het venster. Op de eerste etage nog twee van deze vensters. In de top een rondlicht. Rondbogige bewerkte paneeldeur in ondiep portiek, met glas-in-lood omlijsting. Voor de deur een stoepje: aan weerszijden een van baksteen opgemetselde plantenbak. In de rechtergevel een kruisvenster zoals voor en een driedelig kruisvenster. In de voorzijde van de uitbouw een rondbogige paneeldeur. Verder een driedelig openslaand venster, een klein openslaand venster en vier negenruits lichten. Dakkapel met plat dak en twee vierruits openslaande vensters. In het woongedeelte van de linkerzijgevel een paneeldeur met gekoppeld venster en bovenlicht, een kruisvenster zoals voor. Dakkapel met plat dak en twee vierruits openslaande vensters. In de voorzijde van de uitbouw twee negenruits lichten met daar tussen een nieuwe stalen schuifdeur. Bakgoot op klossen. Verder een opgeklampte vleugeldeur, een vervanging van de oorspronkelijke schuifdeur waarvan het metalen schuifgedeelte nog aanwezig is. Boven twee zesruits lichten. Waardering. De boerderij is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als specimen van de vernieuwing in de landbouw in het Interbellum en heeft als zodanig ook typologische betekenis. Het object is gaaf bewaard gebleven en heeft door de vaak ingrijpende aanpassing van vergelijkbare bouwwerken elders intussen zeldzaamheidswaarde gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520188
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl in Mariahout

O.L. Vrouw van Lourdes

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworp..

Complex Mariastraat

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het k..

Twee beelden van Maria en Bernadette

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Twee BEELDEN van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesg..

Pastorie

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk. Oms..

Vogelenzang

Molendreef 6
Lieshout (Gemeente Laarbeek)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl in Mariahout

Foto's (1)