Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis in Beek en Donk

Gebouw

Heuvelplein 8
5741JK Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Gemeentehuis

Inleiding. Aan de Heuvel te Beek en Donk staat het voormalige RAADHUIS van de gemeente. Het gebouw, dat in 1866-'67 werd gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl door N. de Groot, is thans in gebruik als woonhuis. In 1929-'30 werd aan de noordelijke zijde een raadzaal aangebouwd. Deze is bij de verbouwing tot woonhuis omstreeks 1980 gesloopt. Beschrijving. Het voormalige gemeentehuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw heeft een traditionele opzet: onder de beletage, waar het eigenlijke gemeentehuis was gevestigd, bevindt zich de onderverdieping, een lage, op de begane grond gelegen verdieping. Hier was eertijds een politiepost gehuisvest. De handvorm bakstenen gevels hebben een gepleisterde plint en een geprofileerde gootlijst met gestuct fries. De onderverdieping en de beletage worden aan de straatzijde gescheiden door een hardstenen cordonlijst. De voorgevel van het gebouw telt op de beletage een vijftal assen. In de centraal op deze verdieping aangebrachte middenrisaliet met topgevel is een vleugelpaneeldeur (met gietijzeren deurroosters en een bovenlicht met glas-in-lood vulling), die bereikbaar is via een tegen de gevel gemetselde bordestrap met gietijzeren leuning. De deur wordt aan weerszijden geflankeerd door twee getoogde T-vensters met openslaande onderramen en een hoog bovenlicht. Ook in de westelijke gevel bevinden zich op de bel-étage twee van dergelijke vensters. Het pand heeft een topgevel met een achtlobbige oculus, waarboven een klein rondlicht. Op het zadeldak, dat de risaliet afdekt, staat een open smeedijzeren dakruiter met klok. De onderverdieping is toegankelijk via een dubbele, rondbogige inrijpoort in de bordestrap. De paneeldeuren zijn deels beglaasd en hebben een kleine roedenverdeling. In de straatgevel is aan weerszijden van de trap een vierruits openslaand venster aangebracht. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het plattelandsraadhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520177
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentehuis in Beek en Donk

De Witte

Heuvelplein 6
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. CAFE 'De Witte' is gelegen naast het voormalige gemeentehuis aan het Heuvelplein te Beek. Het café dateert uit omstreeks 1890 e..

Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (1933, door J. Valk) een eiken biechtstoel uit plm 1750, een orgel uit XIX A, een..

H. Michael

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De H. MICHAELKERK is een georiënteerde, zogenoemde christocentrische kruisbasiliek met westelijke toren van vijf geledingen, ee..

H. Michael

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De PASTORIE van de H. Michaëlkerk is gelegen ten oosten van deze kerk en via de sacristie daarmee verbonden. Het gebouw is net ..

Sint-Michaëlkerk: Beeld van H. Michaël

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het betreft een ten zuiden van het schip van de H. Michaëlkerk te Beek opgesteld, gebroken-wit geschilderd kunststenen BEELD op..

Kaart & Routeplanner