Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Witte in Beek en Donk

Gebouw

Heuvelplein 6
5741JK Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van De Witte

Inleiding. CAFE 'De Witte' is gelegen naast het voormalige gemeentehuis aan het Heuvelplein te Beek. Het café dateert uit omstreeks 1890 en is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl. De luifel tegen de voorgevel zal omstreeks 1925 aan het pand zijn toegevoegd. Beschrijving. Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De eindgevels zijn voorzien van hardstenen lijsten met nokruiters. De aan de zuidelijke zijde gelegen, symmetrisch opgezette straatgevel is gemetseld in baksteen, heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een gestuct fries met een goot. De gevel telt vijf vensterassen. Centraal in de gevel zijn in een gestucte, geprofileerde en geschilderde omlijsting een paneeldeur met smeedijzeren roosters en een getoogd, gedeeld bovenlicht geplaatst. Ook de flankerende zesruits schuifvensters zijn voorzien van hardstenen dorpels en een degelijke geprofileerde omlijsting. De houten luifel tegen de gevel heeft houten dubbele stijlen die gesteld zijn op een bakstenen muurtje. Aan de bovenzijde is de luifel versierd met een doorlopend ajour uitgevoerd houten keperboogfries. Verschillende onderdelen van de luifel zijn later vervangen. Waardering. Het café is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de groei van de horeca in het zuiden als gevolg van de industrialisatie rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig dorpscafé. Het heeft een bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520176
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Witte in Beek en Donk

Gemeentehuis

Heuvelplein 8
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Aan de Heuvel te Beek en Donk staat het voormalige RAADHUIS van de gemeente. Het gebouw, dat in 1866-'67 werd gebouwd in ambacht..

Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (1933, door J. Valk) een eiken biechtstoel uit plm 1750, een orgel uit XIX A, een..

H. Michael

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De H. MICHAELKERK is een georiënteerde, zogenoemde christocentrische kruisbasiliek met westelijke toren van vijf geledingen, ee..

H. Michael

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De PASTORIE van de H. Michaëlkerk is gelegen ten oosten van deze kerk en via de sacristie daarmee verbonden. Het gebouw is net ..

Sint-Michaëlkerk: Beeld van H. Michaël

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het betreft een ten zuiden van het schip van de H. Michaëlkerk te Beek opgesteld, gebroken-wit geschilderd kunststenen BEELD op..

Kaart & Routeplanner