Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Aarle Rixtel

Woonhuis

Klokkengietersstraat 7
5735EH Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Woonhuis

KLOKKENGIETERSSTRAAT 7-9-11 Inleiding. Blok van drie woningen, FABRIKANTENWONING met DIENSTWONINGEN, gebouwd in ca. 1880 in Eclectische stijl. Het geheel bestaat uit een hoofdwoning, geflankeerd door twee terugliggende dienstwoningen. De woningen liggen aan de Klokkengieterstraat, in het verlengde van de Dorpsstraat nabij de Zuid-Willemsvaart. Omschrijving. Cluster van drie aan elkaar gebouwde woningen, uitgevoerd in baksteen. Het middelste pand, nummer 9, is een éénlaags pand op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Dit huis is vijf traveeën breed met middenrisaliet en hoeklisenen, de risaliet wordt bekroond door een trapgeveltje met siervazen. Het dak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, is gedekt met kruispannen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en wordt bekroond door een gepleisterde lijst en gootlijst. De zijgevels zijn voorzien van een boogfries dat om de topgevel heen loopt. De getoogde T-ramen en de deur zijn in gepleisterde omlijstingen, voorzien van kuiven geplaatst. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood ramen in geometrische patronen. De nummers 7 en 11 bevinden zich aan weerszijden daarvan en zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar. Deze woningen op rechthoekige plattegrond hebben een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. De daken zijn gedekt met Hollandse pannen. De voorgevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en tandlijst tussen hoeklisenen. Op de kopse gevels loopt een lijst om de topgevel. De woningen hebben zesruits schuiframen (één daarvan op de kopse gevel van nummer 7 is vervangen door een deur) en klampdeuren. In het interieur van nummer 9 zijn nog elementen uit de oorspronkelijke indeling en inrichting bewaard. De centrale gang heeft een marmeren vloer. Aan weerszijden daarvan bevinden zich vertrekken voorzien van stucplafonds, in kamer rechts van de ingang met dekoratieve bewerking. Aan de achterzijde is een latere uitbouw geplaatst. Het bovenlicht van de doorgang bevat nog het oorspronkelijke glas-in-lood. De ramen aan de binnenkant zijn voorzien van houten paneelluiken, verder bevinden zich in de woning nog een aantal paneeldeuren. Waardering. Het driedubbele woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere stijl. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en compositie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520171
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Aarle Rixtel

Klokkengieterij Petit & Fritsen

Klokkengietersstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
KLOKKENGIETERIJ. Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen: nabij de dorpskern, aan de weg gelegen, uit 1906 daterend, in sobere baksteen..

Woonhuis

Dorpsstraat 98
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
DORPSSTRAAT 98 Inleiding. Langgevelboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl uit 1886, gelegen op de hoek van de Dorpsstraat en de Helm..

Langgevelboerderij

Kannelustweg 8
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Boerderij van het langgeveltype uit 1714 onder afgewolfd zadeldak; zesruitsschuifvensters en roedenvensters, bakhuisje. Zeer fraai gelegen a..

Blauwe gietijzeren pomp

Dorpsstraat 67
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Pomp. Op het driehoekig grasveld (een "tip") op de hoek van de Beekseweg en de Dorpsstraat een gietijzeren pomp, blauw geschilderd, bekroond..

Terrein met overblijfselen kasteel

Oliemolen
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Terrein waarin overblijfselen van een kasteel. Datering: late Middeleeuwen

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Aarle Rixtel

Foto's (1)