Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Aarle Rixtel

Woonhuis

Kapellaan 1
5735GP Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Woonhuis

KAPELLAAN 1/KLOKSTRAAT 10 Inleiding. WOONHUIS met BEDRIJF, uurwerkfabriekje, gebouwd in 1926 in Overgangsstijl. Het pand ligt op de hoek van de Kapellaan en de Klokstraat, nabij de kern van Aarle-Rixtel. Aan het bedrijfsgedeelte zijn enkele delen toegevoegd die niet beschermd worden. Omschrijving. Het geheel bestaat uit een tweelaags woonhuis aan de Kapellaan met aanbouw aan de Klokstraat. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Tegen de rechterzijgevel is een kleine uitbouw met een lagere topgevel geplaatst. De voorgevel is aan de rechterkant voorzien van een topgevel, links daarvan is de verdieping terugliggend met een loggia, aangebracht. Het pand is uitgevoerd in baksteen, vanaf de verdieping is het bepleisterd en witgeverfd. In de topgevels opzij van het huis is betimmerd houtwerk zichtbaar. Aan de voorzijde is de topgevel betimmerd, eronder is het opschrift "De Klok A.D. 1782" aangebracht. Het dak is voorzien van een overstek en windveren, het is gedekt met Hollandse pannen. Boven de loggia steunt het dak op houten palen, ertussen is een ijzeren sierhek aangebracht. In de gevel zijn T-ramen en kruisvensters geplaatst, de bovenlichten zijn voorzijn van glas-in-lood. De segmentbogen boven de ramen, alsmede de vensterbanken eronder zijn uitgevoerd in rode strengperssteen. In de boogvelden zijn geglazuurde tegels aangebracht. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur. Voor en opzij van het huis is een smalle stoep aangebracht, van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk. Haaks op deze bouwmassa is aan de Klokstraat een éénlaags bedrijfspand geplaatst, dit gedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Het geheel steekt een klein stukje uit ten opzichte van de zijgevel van het woonhuis. Het bedrijfspand is uitgevoerd in cementsteen en voorzien van een imitatie rustica plint. De bovenkant van de gevel is voorzien van een muizetand, uitgevoerd in rode baksteen die om de topgevels doorloopt. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. De gevel aansluitend aan het huis is getrapt uitgevoerd. In de zijgevel zijn vier brede getoogde ramen aangebracht, voorzien van een rode bakstenen middenstijl en segmentboog. De kozijnen zijn uitgevoerd in metaal en voorzien van voorzetramen. In de achtergevel bevinden zich lage ramen onder een segmentboog, het boogveld is betegeld. Waardering. Het bedrijfsgebouw met aanbouw en hekwerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de klokkengieterij en de uurwerkfabricage en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor deze tak van nijverheid. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de bijzondere combinatie van bouwmaterialen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520170
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Aarle Rixtel

Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand

Bosscheweg 18
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. Gesticht omstreeks 1500, herbouwd in 1597, in 1608 met een zuidelijke dwarsarm vergroot, in 1648 tot ..

kiosk

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. MUZIEKTENT, gebouwd in 1924 in traditionalistische vormen, gerestaureerd in 1974. Vrijstaand op een gazon op het driehoekig plei..

Langgevelboerderij

Kouwenberg 27
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
BOERDERIJ van het langgeveltype, blijkens jaartalankers in een der kopgevels daterend uit 1883. Met pannen gedekt zadeldak in het woongedeel..

Raadhuis

Dorpsstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Oorspronkelijk ONDERWIJZERSWONING met SCHOOL, in 1855 gebouwd naar ontwerp van H. van Tulder, in eclectische rondboogstijl. In 1..

Hardstenen stoeppalen met kettingen

Dorpsstraat 16
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Fraaie hardstenen stoeppalen met kettingen welke van belang zijn wegens oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Aarle Rixtel

Foto's (1)