Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Aarle Rixtel

Woonhuis

Dorpsstraat 98
5735EG Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Woonhuis

DORPSSTRAAT 98 Inleiding. Langgevelboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl uit 1886, gelegen op de hoek van de Dorpsstraat en de Helmondse weg nabij de oude kern van Aarle-Rixtel. Omschrijving. Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde plint. Direkt onder de goot zijn een muizetand en bakstenen tandlijst aangebracht. Tegen de gevel zijn lisenen aangebracht die op de topgevels overgaan in een getrapt en klimmend fries. De voorgevel van het woongedeelte telt vijf traveeën en bevat zesruitsramen met luiken, de deur is in het midden aangebracht. Het bedrijfsgedeelte sluit daarop aan met een zesruitsraam, een stuk blinde muur en een getoogde poort. Boven deze poort bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met jaartal 1886. In de kopse gevel van het woongedeelte bevinden zich eveneens zesruitsramen met luiken, erboven zijn twee ramen met middenstijl aangebracht. Boven de ramen zijn segmentbogen in het metselwerk gezet. In de kopse gevel van het bedrijfsgedeelte zijn lage getoogde raampjes zichtbaar. De achtergevel bestaat uit vernieuwd metselwerk, erboven is in het dakvlak een grote nieuwe dakkapel aangebracht. Aan de straatzijde, zowel voor als opzij, is een gazon aangelegd, van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere en evenwichtige ornamentiek. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520168
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Aarle Rixtel

Klokkengieterij Petit & Fritsen

Klokkengietersstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
KLOKKENGIETERIJ. Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen: nabij de dorpskern, aan de weg gelegen, uit 1906 daterend, in sobere baksteen..

Woonhuis

Klokkengietersstraat 7
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
KLOKKENGIETERSSTRAAT 7-9-11 Inleiding. Blok van drie woningen, FABRIKANTENWONING met DIENSTWONINGEN, gebouwd in ca. 1880 in Eclectische st..

Langgevelboerderij

Kannelustweg 8
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Boerderij van het langgeveltype uit 1714 onder afgewolfd zadeldak; zesruitsschuifvensters en roedenvensters, bakhuisje. Zeer fraai gelegen a..

Blauwe gietijzeren pomp

Dorpsstraat 67
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Pomp. Op het driehoekig grasveld (een "tip") op de hoek van de Beekseweg en de Dorpsstraat een gietijzeren pomp, blauw geschilderd, bekroond..

Terrein met overblijfselen kasteel

Oliemolen
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Terrein waarin overblijfselen van een kasteel. Datering: late Middeleeuwen

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)