Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Angela in Aarle Rixtel

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 7
5735EA Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Huize Angela

Inleiding. PASTORIE, nu in gebruik als Ursulinenklooster "Huize Angela", gebouwd in circa 1895 in Neo-Renaissancestijl. Als gevolg van de gewijzigde functie is aan de achterzijde, in de voormalige pastorietuin een nieuwe bouwmassa op L-vormige plattegrond tegen het pand geplaatst. Dit gedeelte wordt niet beschermd. Het pand bevindt zich aan de Dorpsstraat, naast de kerk, in de kern van Aarle-Rixtel. Omschrijving. Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met leien en voorzien van een overstek met gootlijst. De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet. Tegen de linker zijgevel is een uitbouw met afgeschuinde zijden, onder een flauw hellend dak, geplaatst. Hierin bevindt zich een gevelsteen met opschrift "P.C.P./H.DE BEER PAR/IN/.../1894". Daarachter, tegen de hoek van het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat loopt. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende natuurstenen plint. De vensterbanken onder de ramen zijn uitgevoerd in natuursteen en lopen als waterlijsten door over de gehele gevel. Direkt onder de gootlijst is een bakstenen fries aangebracht. Op de begane grond zijn zesruits rondboogramen aanwezig, op de verdieping zijn het rechthoekige zesruitsramen. Alle ramen zijn in een omlijsting van geprofileerde baksteen, uitgevoerd in een afwijkende kleur ten opzichte van de gevel, geplaatst. De dakkapellen zijn verspreid in het dakvlak gezet en voorzien van een zadeldakje en spits, gedekt met leien en bekroond door een zinken piron. In de middenrisaliet bevindt zich een dubbele paneeldeur met rondboog bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. Voor de deur is een bakstenen trapje aangebracht. In het interieur verkeert de indeling in grote lijnen nog in de oorspronkelijke staat. Een lange gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden zijn vertrekken aanwezig. Elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn sober, het betreft onder andere hoge stucplafonds, de trap met bewerkte houten balusters en paneeldeuren in houten geprofileerde omlijstingen. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en de markante detaillering. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk, het voormalige raadhuis en het H. Hartbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520167
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Angela in Aarle Rixtel

R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie

Dorpsstraat 5
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie, 1844-1846 gebouwd door de Waterstaatsingenieur E.C.B. Ridder van Rappard. Een van de mooiste Wate..

Hardstenen stoeppalen met kettingen

Dorpsstraat 16
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Fraaie hardstenen stoeppalen met kettingen welke van belang zijn wegens oudheidkundige waarde.

Bronzen H. Hartbeeld

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1925 door J. Dechin. Vrijstaand, gericht naar het plein voor de kerk, met de rug naar de zijgevel v..

Raadhuis

Dorpsstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Oorspronkelijk ONDERWIJZERSWONING met SCHOOL, in 1855 gebouwd naar ontwerp van H. van Tulder, in eclectische rondboogstijl. In 1..

kiosk

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. MUZIEKTENT, gebouwd in 1924 in traditionalistische vormen, gerestaureerd in 1974. Vrijstaand op een gazon op het driehoekig plei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)