Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bronzen H. Hartbeeld in Aarle Rixtel

Overig


5735ZG Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Bronzen H. Hartbeeld

Inleiding. HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1925 door J. Dechin. Vrijstaand, gericht naar het plein voor de kerk, met de rug naar de zijgevel van het raadhuis. Omschrijving. Bronzen beeld van Christus, afgebeeld met gespreide armen. Het Hart is in reliƫf afgebeeld, in een stralenkrans. Op de voet van het beeld is naast een kelk het opschrift "SACRE COEUR DE JESUS/ROI DES FAMILLES" gezet. Aan de achterzijde is in deze rand de tekst "J.DECHIN/PROPRIETE J.PROUVOST - DENONVILLERS" gekrast. Het geheel is op een natuurstenen, vierkante sokkel die naar boven toe smaller wordt, geplaatst. De sokkel is uitgevoerd in rustica. Tegen de voorzijde is een bronzen plaquette aangebracht met opschrift "KOMT TOT/MIJ GY ALLEN/DIE ZWOEGT/EN VOL ZOR-/GEN ZYT EN IK ZAL U OP-/BEUREN". Aan de achterzijde bevindt zich op de sokkel een natuurstenen plaquette met opschrift "OP DEN 30STEN MEI/VAN HET JAAR O.H. 1925/WERD DEZE GEMEENTE/PLECHTIG TOEGEWIJD/ AAN HET/HEILIG HART VAN JEZUS/DOOR/MGR. C.C.PRINSEN PROT.A.P./TER GELEGENHEID VAN HET/ZILVEREN PRIESTERFEEST/VAN PASTOOR J.M.J.KOENEN/HET MONUMENT WERD/GESTICHT UIT DE BIJDRAGEN/VAN ALLE PAROCHIANEN". Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het geestelijk leven, met name de Heilig Hart-devotie zoals die in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw bestond. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van bronsgietkunst uit het Interbellum. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot kerk, voormalig raadhuis en pastorie. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520165
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bronzen H. Hartbeeld in Aarle Rixtel

R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie

Dorpsstraat 5
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie, 1844-1846 gebouwd door de Waterstaatsingenieur E.C.B. Ridder van Rappard. Een van de mooiste Wate..

Raadhuis

Dorpsstraat 1
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Oorspronkelijk ONDERWIJZERSWONING met SCHOOL, in 1855 gebouwd naar ontwerp van H. van Tulder, in eclectische rondboogstijl. In 1..

Hardstenen stoeppalen met kettingen

Dorpsstraat 16
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Fraaie hardstenen stoeppalen met kettingen welke van belang zijn wegens oudheidkundige waarde.

Huize Angela

Dorpsstraat 7
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, nu in gebruik als Ursulinenklooster "Huize Angela", gebouwd in circa 1895 in Neo-Renaissancestijl. Als gevolg van de g..

kiosk

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. MUZIEKTENT, gebouwd in 1924 in traditionalistische vormen, gerestaureerd in 1974. Vrijstaand op een gazon op het driehoekig plei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)