Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Mariastraat in Mariahout

Graf Begraafplaats

Mariastraat 25
5738AH Mariahout (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Mariastraat

Inleiding. KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het kerkhof werd tegelijkertijd met de bouw van de kerk, tussen 1932 en 1933, aangelegd. Omschrijving. Op de begraafplaats staat temidden van eenvoudige kruisvormige hardsteen zerken en hergebruikte gietijzeren kruisen als visuele afsluiting een Calvarieberg. Op een nieuwe baksteen sokkel staat een houten kruis met daarop een Corpus van gietijzer waarboven een INRI-bord. Waardering. Het Calvariekruis met Corpus is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld cvan de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Mariastraat in Mariahout

O.L. Vrouw van Lourdes

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworp..

Twee beelden van Maria en Bernadette

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Twee BEELDEN van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesg..

Pastorie

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk. Oms..

Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl

Mariastraat 2
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Mariastraat 2, Mariahout (gem. Laarbeek) Inleiding. BOERDERIJ op een krukvormige plattegrond, gebouwd in 1938-1939 in Ambachtelijk-traditi..

Vogelenzang

Molendreef 6
Lieshout (Gemeente Laarbeek)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)