Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L. Vrouw van Lourdes in Mariahout

Kerkelijk Gebouw

Mariastraat 25
5738AH Mariahout (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932-1933
Architect: Phil Donders


Beschrijving van O.L. Vrouw van Lourdes

Inleiding. KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworpen door Phil Donders en gebouwd tussen 1932 en 1933. Omschrijving. De kruisvormige, eenbeukige kerk van drie travee├źn met transept, excentrische zuid-westtoren en rechtgesloten koor, is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft zadeldaken met verbeterde Hollandse dakpannen, het transept is lager aangezet. Alle daken hebben een uitkragende houten gootlijst. De zuidwesttoren en het klokkentorentje op de verhoogde koortravee hebben een vierzijdige spits met leien in maasdekking. De westgevel heeft een zijkapel, een puntgevel met asymmetrische dakaanzet en de in de hoek opgenomen toren. De centrale entree bezit rechte vleugeldeuren onder luifel en baksteen muren aan de zijden. Op de begane grond keperboogramen met glas-in-lood. Boven de entree een variant op het roosvenster, met om een rond raam vier wigvormige keperboogvensters, alle met glas-in-lood. Topgevel met smal staand raam en staand siermetselwerk en een natuursteen kruis als bekroning. Daarachter een hogere, naar rechts verschoven topgevel met staand siermetselwerk en twee smalle staande ramen. In de toren verder smalle staande ramen, rechthoekige galmgaten en vierkante wijzerplaat met cijfers, beide onder de ver uitkragende dakrand. De zijgevels van de kerk worden per travee, met drie keperboogvensters, gescheiden door versneden baksteen steunberen. In het transept een variant op een half roosvenster. Tegen de hoge koortravee met hoge keperboogramen een lage uitbouw per keperboograam onder lessenaardak. Het interieur heeft baksteen gewelven. In het priesterkoor vier glas-in-loodvensters met eucharistische symbolen uit 1933. Eenklaviers mechanisch orgel gemaakt door F.C. Smits 1 in 1866 voor de kerk van Strijp. Het orgel bezit 5 registers en aangehangen pedaal. Andere oude elementen zijn onder meer een koperen godslamp met drie gevleugelde draken en een houten gepolychromeerd Mariabeeld uit ca. 1900. M. van Bokhoven en Jonkers maakten in 1933 drie stenen beelden voor de kerk: Anna, Bernadette en O.L. Vrouw van Lourdes. Waardering. De kerk is van algemeen belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van O.L. Vrouw van Lourdes in Mariahout

Complex Mariastraat

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het k..

Twee beelden van Maria en Bernadette

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Twee BEELDEN van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesg..

Pastorie

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk. Oms..

Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl

Mariastraat 2
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Mariastraat 2, Mariahout (gem. Laarbeek) Inleiding. BOERDERIJ op een krukvormige plattegrond, gebouwd in 1938-1939 in Ambachtelijk-traditi..

Vogelenzang

Molendreef 6
Lieshout (Gemeente Laarbeek)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar O.L. Vrouw van Lourdes in Mariahout

Foto's (4)