Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klinknagelfabriek in Beek en Donk

Nijverheid Industrie

Bosscheweg 34
5741SX Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Klinknagelfabriek

Inleiding. Achter het langgerekte tweelaags kantoorgebouw aan de Zuid-Willemsvaart ligt, haaks gelegen op het kanaal, een eenlaags FABRIEKSHAL met sheddaken, oorspronkelijk gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl voor de fabrieksmatige produktie van klinknagels. Beschrijving. Binnen de bescherming valt uitsluitend het oudste gedeelte van de bedrijfsaanbouw, bestaande uit een tweetal in oost-westelijke richting gesitueerde bedrijfshallen onder dubbel sheddak met kruispannen. In het interieur zijn de hallen door een bakstenen binnenmuur gescheiden. De sheds zijn aan de noordelijke zijde geopend. Deze fabriekshallen zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke gevel is geleed door een vijftiental lisenen. Ook de oostelijke gevel heeft een dergelijke indeling. Aan deze zijde zijn de topgevels voorzien van blinde oculi. Alle gevels zijn voorzien van smeedijzeren muurankers. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en technische ontwikkeling, namelijk de groei van de metaalindustrie in relatie tot de ontwikkelingen aan de Zuid-Willemsvaart in de periode rond 1900. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de metaalnijverheid. Het heeft architectuurhistorisch belang door de eenvoudige en utilitaire vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klinknagelfabriek in Beek en Donk

Klinknagelfabriek

Bosscheweg 34
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het KANTOORGEBOUW van de voormalige klinknagelfabriek P. van Thiel en Zonen bestaat uit een langgerekt blokvormig hoofdgebouw, p..

Klinknagelfabriek: Muur met Transformatorhuisje

Bosscheweg 34
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van het kantoorgebouw staat, aan de weg langs het kanaal, een bakstenen MUUR met TRANSFORMATORHUISJE in..

Vrededael

Kapelstraat 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De VILLA Vrededael is markant gelegen op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en de hoofdstraat van Donk, de Kapelstraat. Het gebouw..

R.K. Pastorie

Kapelstraat 29
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De R.K. PASTORIE van de H.Leonardusparochie dateert uit 1895 en is gebouwd in een stijl met elementen van de Neo-Renaissance en ..

R.K. Kerk

Kapelstraat 31
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De R.K. KERK van de H.Leonardus de Noblac is een oorspronkelijk driebeukige Neo-Gotische kruisbasiliek, in 1898 gebouwd naar een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klinknagelfabriek in Beek en Donk