Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk in Beek en Donk

Kerkelijk Gebouw

Kapelstraat 31
5741CB Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van R.K. Kerk

Inleiding. De R.K. KERK van de H.Leonardus de Noblac is een oorspronkelijk driebeukige Neo-Gotische kruisbasiliek, in 1898 gebouwd naar een ontwerp van C. Franssen, Roermond. Het niet-georiënteerde gebouw is in 1929 uitgebreid met twee zijbeuken door C. Roffelsen, Helmond. Sindsdien heeft de kerk een schip van vijf beuken. Omschrijving. De H.Leonarduskerk heeft een aan de noordelijke zijde van de kerk gesitueerde toren met ingangsportaal, een schip van vier traveeën, een eenbeukig transept en een koor, bestaande uit twee traveeën en een driezijdig gesloten apsis. De kerk heeft zadeldaken met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en spaarzaam versierd met hardstenen afdeklijsten, afzaten, dorpels en plint. Het muurwerk is gesierd met een keperboogfries en tandlijsten en wordt geschoord door zware steunberen, aan de noordelijke zijde bekroond door pinakeltorentjes. De ingangsfaçade met de toren, geflankeerd door uit de rooilijn springende vijfhoekige kapellen, zijn op de voor Franssen karakteristieke wijze versierd met natuurstenen beeldhouwwerk: kruisbloemen, wilmbergen en hogels. In de toren is een gedrukt spitsbogig portaal met, de wimberg bekronend, een kalkstenen hoogreliëf, voorstellende de H. Michaël. De opgeklampte deuren hebben een zwaar smeedijzeren beslag. In de gehele kerk zijn eenvoudige lancetvensters met bakstenen maaswerk. De toren bestaat uit drie geledingen en wordt bekroond door een zeskantige, met leien bedekte spits met flankeerspitsjes. In 1929 heeft Roffelsen de kerk in aangepaste stijl uitgebreid door twee neo-gotische zijbeuken van vijf traveeën toe te voegen. In het interieur zijn onder meer van belang de twee eikehouten neogotische communiebanken uit omstreeks 1900, tien neogotische beelden uit omstreeks 1900, twee gepolychromeerde houten beelden van H.Leonardus en H.Jozef (J.Custers, 1899), de glas-in-loodvensters in priesterkoor, sacramentskapel en doopkapel (door Derix, Kevelaer-Goch, 1904-'08), in transept, zuid- en noordkapel (door Menke, Goch, 1922-'23 en 1944), en de kruiswegstaties (C.J. van Geffen, 1906 ("naar Anthony") en C. Boelen, Helmond, 1921). Waardering. De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kerk in het het Interbellum. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen en tevens van belang als voorbeeld van de vergroting van kerkgebouwen in een bij de oorspronkelijke situatie aansluitende stijl. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520151
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk in Beek en Donk

Sint-Leonarduskerk: Koetshuis

Kapelstraat 31
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Achter de pastorie staat in de tuin een KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1910. De stijl van het gebouw is samengesteld uit verschill..

Heilig Hartbeeld

Kapelstraat 31
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Tussen de toren van de H. Leonarduskerk en de Kapelstraat staat een neo-gotisch H.Hartbeeld op sokkel, blijkens een inscriptie v..

R.K. Pastorie

Kapelstraat 29
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De R.K. PASTORIE van de H.Leonardusparochie dateert uit 1895 en is gebouwd in een stijl met elementen van de Neo-Renaissance en ..

Vrededael

Kapelstraat 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De VILLA Vrededael is markant gelegen op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en de hoofdstraat van Donk, de Kapelstraat. Het gebouw..

Klinknagelfabriek

Bosscheweg 34
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Achter het langgerekte tweelaags kantoorgebouw aan de Zuid-Willemsvaart ligt, haaks gelegen op het kanaal, een eenlaags FABRIEKS..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Kerk in Beek en Donk