Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mattemburgh: tuinkoepel met ijskelder in Putte

Tuin Park Landgoed

Antwerpsestraat 185
4645BG Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1854


Beschrijving van Mattemburgh: tuinkoepel met ijskelder

Omschrijving TUINKOEPEL MET IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In de parkaanleg op een heuvel staat een op achtkantige grondslag opgetrokken koepel gebouwd in ca.1854. De tuinkoepel is witgepleisterd met donkere plint onder een houten dakje met overstek en bekroond door een achtkantige lantaarn waarin glas-in-lood vensters en voorzien van windveren en een pinakel. Rondboogvormige vensters met roeden en een deur met rondboogvormig bovenlicht aan een natuurstenen drietredige stoep. Het INTERIEUR is rijk gedecoreerd met een stucplafond, gemarmerde wanden (Chinese stijl). In de opgeworpen heuvel is een IJSKELDER met bakstenen ingang met tongewelf, inwendig een koepelgewelf. Waardering TUINKOEPEL MET IJSKELDER is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een tuinsieraad binnen een aanleg in landschapsstijl; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ornamentele- en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520137
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mattemburgh: tuinkoepel met ijskelder in Putte

Mattemburgh: hoofdgebouw

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Mattembrugh). In neoclassicistische stijl opgetrokken buitenhuis waarvan de kern dateert uit 1846-1848 (ovale k..

Mattemburgh: historische tuinaanleg

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In structuur en in detail gaaf bewaarde aanleg in..

Mattembrugh: koetshuis

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMANSWONING ANNEX KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgeschild..

Mattemburgh: tuinmuur behorende tot de buitenplaats Mattemburgh

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. De grote moestuin wordt aan drie zijden ommuurd en aan de zuidzijde afge..

Mattemburgh: oranjerie

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Ten zuiden van het hoofdgebouw staat bakstenen oranjerie gebouwd in ca...

Kaart & Routeplanner

Route naar Mattemburgh: tuinkoepel met ijskelder in Putte