Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mattemburgh: oranjerie in Putte

Kasteel Buitenplaats

Antwerpsestraat 185
4645BG Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Mattemburgh: oranjerie

Omschrijving ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Ten zuiden van het hoofdgebouw staat bakstenen oranjerie gebouwd in ca.1880 (middendeel), in 1947 herbouwd na oorlogsschade, en uitgebreid met twee gebogen vleugels in 1957 door architectenbureau De Wilde, hierbij is de houten dakconstructie van het oude deel vervangen door een ijzeren constructie. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken middenstuk heeft een voorgevel van zeven vensterassen met vensters voorzien van een stuk lood in het midden, waarvan alleen de bovenlichten open geklapt kunnen worden; originele scharnieren en sloten. Bij de verbouwing in 1957 zijn de vensters van ijzeren binnenramen voorzien. De gevel kent een pilastergeleding daar de vensters door een smalle strook metselwerk van elkaar gescheiden worden; daarboven een verspringende daklijst en taps uitlopende kapitelen van metselwerk. In de zijvleugels ijzeren vensters en een gelijkvormige gevelgeleding. De overige gevels zijn blind uitgevoerd. In het INTERIEUR is een deel van het rookkanaal aan de achterkant over de vloer nog aanwezig. Grote collectie kuipplanten staande in vierkante kuipen van latten gevat in een skelet van ijzeren banden. Erachter een bloementuin uit 1959. Waardering ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere architectonische vormgeving in baksteen in neoclassicistische stijl; - vanwege het ensemble van oranjerie en oranjerietuin; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520135
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mattemburgh: oranjerie in Putte

Mattemburgh: hoofdgebouw

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Mattembrugh). In neoclassicistische stijl opgetrokken buitenhuis waarvan de kern dateert uit 1846-1848 (ovale k..

Mattemburgh: historische tuinaanleg

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In structuur en in detail gaaf bewaarde aanleg in..

Mattembrugh: koetshuis

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMANSWONING ANNEX KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgeschild..

Mattemburgh: tuinmuur behorende tot de buitenplaats Mattemburgh

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. De grote moestuin wordt aan drie zijden ommuurd en aan de zuidzijde afge..

Mattemburgh: reeenhuisje

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving REEENHUISJE behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In de parkaanleg, bij het voormalige hertenkamp staat een op zeskanti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mattemburgh: oranjerie in Putte