Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Vaassen

Kasteel Buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
8171EB Vaassen (gemeente Epe)
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Onderdeel 1 Omschrijving KASTEEL CANNENBURCH, in oorsprong 14de-eeuws, midden 16de eeuw opnieuw opgetrokken met gebruikmaking van bestaande kelders en opgaand muurwerk; uitbreiding in derde kwart 17de eeuw; veranderingen in het midden van de 18de eeuw; omgracht bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met asymmetrische gevels en op de hoeken vierkante uitspringende hoektorens en een ingangstoren direct naast en aangebouwd tegen de zuidoostelijke hoektoren; fors hoog schilddak met leien gedekt; beide westtorens met schilddaken met grijze pannen; zuidoosttoren met schilddak met leidekking; ingangstoren en noordoosttoren met uivormige bekroning met leidekking; deels drie verdiepingen, deels twee verdiepingen op kelderverdieping; ingangstoren met fraaie zandstenen gevelversiering en -geleding in Renaissancestijl; meeste ramen met zesruits vensters; er zijn nog enkele kloosterramen met zandstenen tussendorpel en bekroning met driehoeksfronton met schelpmotiefvulling; ingangspartij, 1751, in terugspringend deel van voorgevel, met rijke zandstenen omlijsting in Lodewijk XIV-stijl; vóór de ingang een bordes, 1751, tussen de zuidwestelijke en zuidoostelijke torens met rijke balustrade in witgeverfde natuursteen; het bordes is met het voorplein verbonden door een brug (zie hiervoor onderdeel 4A). Het gebouw is in fasen gerestaureerd, met name in 1963-1964 en 1975-1981. Inwendig o.m.: oorspronkelijke (balken)plafonds, betimmeringen, vloeren, trappen en schouwen uit de diverse bouwperioden. In de hal Lodewijk XIV-decoratie met portretten van het echtpaar Van Isendoorn à Blois - van Renesse van Elderen, hun voorouders en familieleden. Op de verdieping een rooms-katholieke schuilkerk uit 1664. Waardering Het KASTEEL CANNENBURCH, behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de bijzondere en kloeke architectuur en de indrukwekkende (zichtbare) bouwgeschiedenis; - wegens de cultuurhistorische waarden; - als middelpunt van de historische aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520122
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Vaassen

Cannenburch

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 2 Omschrijving PARKAANLEG op basis van een min of meer rechthoekige geometrische aanleg uit de 18de eeuw als opvolger van een 17..

kasteel buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 3A Inleiding Bouwhuizen, 1742 (west) en 1752 (oost); twee vrijwel identieke bakstenen gebouwen op rechthoekige plattegrond ter w..

kasteel buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 3B Inleiding Bouwhuizen, 1742 (west) en 1752 (oost); twee vrijwel identieke bakstenen gebouwen op rechthoekige plattegrond ter w..

tuin park landgoed

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 4A en 4B Omschrijving Er zijn twee bruggen, beide uit het midden van de 17de eeuw. De BRUG MET BALUSTRADE (4A) van voorplein naa..

tuin park landgoed

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 5A-5D Omschrijving Er zijn vijf HEKKEN, te weten: een stel hekken naast de bouwhuizen (5A), een hek aan het einde van de midden..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)