Poortgebouw in Berlicum

Laan van Seldensate 4
5258VD Berlicum (gemeente Sint Michielsgestel)

Bouwjaar: laatste kwart 15e eeuw 1475 laatste kwart 15e eeuw

Beschrijving van Poortgebouw

Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW, ten zuiden van de huisruïne; bakstenen gebouw van één bouwlaag op L-plattegrond, samengesteld uit drie delen: toren, westvleugel en noordvleugel. De slanke toren, XVd, staat op de buitenhoek van het gebouw; de onderzijde, ongeveer tot op nokhoogte van de westvleugel, is rond; erboven heeft de toren een onregelmatige 6-hoek-doorsnede; deze bovenkant heeft vlieggaten voor duiven; baksteen afgewisseld met speklagen van mergel. De zuidvleugel met de poort is in de jaren 80 van de 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgebouwd met (gedeeltelijk) een nieuwe vormgeving: de enige bouwkundige onderdelen uit de bouwtijd (XVd) zijn (deels) de zuidmuur met de geprofileerde natuurstenen (verschillende steensoorten) poortomlijsting met ijzeren gehengduimen, en twee natuurstenen zuilbasementen; de poortboog met laatgotische kenmerken is ellipsvormig en vertoont okergele verfsporen; de noordvleugel is rond 1900 als koetshuis gebouwd en verkeert in ruïneuze staat; het dak ontbreekt; de getrapte oostgevel (Aa-zijde) is bepleisterd; de westgevel (top ontbreekt) heeft een dubbele inrijdeur onder een korfboog. Waardering: POORTGEBOUW van algemeen belang _vanwege de (gedeeltelijke) ouderdom _vanwege enkele laatgotische bouwonderdelen _als cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)