Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Zeist

Boerderij

Kroostweg 7
3704EA Zeist
Utrecht


Beschrijving van boerderij

Omschrijving onderdeel 3. BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats de Brink. Ten oosten van het hoofdgebouw, op de grens van park- en weidegebied, ligt een boerderij uit 1867. De boerderij is van het hallenhuistype en bestaat uit een deel met aan weerszijden stalruimte (noord) en een woonhuis (zuid). In de symmetrische eindgevel (noord) een grote, halfronde, dubbele inrijdeur, ter weerszijden rondboogvensters met deels gewone, deels spaakroeden, aan de geveleinden kleine staldeuren met halfronde bovenkant. Boven de centrale inrijdeur een dubbel hijsluik met halfronde bovenkant en in de top twee ronde vensters met kruisvormige roedenverdeling. In de zijgevels een duidelijke scheiding tussen stal- en woongedeelte: de westgevel is voorzien van twee halfronde stalramen met spaakroeden aan de ene kant (noord) en een toegangsdeur met venster aan de andere kant (zuid). Deur en venster hebben een identiek bovenlicht met een voornamelijk diagonale glas-in-lood verdeling rond een centrale ruitvorm. Het meerruitsvenster (verdeling 2x2) is voorzien van luiken. Aan de oostgevel twee halfronde stalramen met spaakroeden en een kleine staldeur aan de noordkant en twee meerruitsvensters met bovenlicht en luiken (zie westgevel) aan de zuidkant. De symmetrische voorgevel heeft op begane grond niveau centraal een toegangsdeur met aan weerszijden twee meerruitsvensters met luiken (zie westgevel), op de verdieping twee dubbel openslaande vensters met diagonaal glas-in-lood motief. De boerderij heeft een met zwarte pannen gedekt zadeldak. Waardering De BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats de Brink is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving; - Vanwege de functionele en visuele verbondenheid met het hoofdgebouw; - Vanwege de fraaie ligging op de grens van park- en weidegebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520113
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Zeist

kasteel buitenplaats

Utrechtseweg 82
Zeist
Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW (De Brink). Exterieur ALGEMEEN: Het witgepleisterde landhuis dateert uit 1856 en is opgetrokken i..

tuin park landgoed

Utrechtseweg 82
Zeist
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats De Brink. Parkaanleg in landschapsstijl..

overig

Utrechtseweg 82
Zeist
Omschrijving onderdeel 4. TOEGANGSHEKKEN behorende tot de historische buitenplaats de Brink. Ten noordoosten (Hoofdstraat) en noordwesten ..

Lenteleven

Utrechtseweg 64
Zeist
LENTELEVEN. Neoclassicistisch LANDHUIS, witgepleisterd met vooruitspringende middenpartij, daklijst versierd met vazen.

Bloemheuvel

Utrechtseweg 89
Zeist
BLOEMHEUVEL. Gepleisterd rechthoekig LANDHUIS van strenge, doch goed geproportioneerde architectuur (misschien in oorsprong nog 18e eeuws, t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)