Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Echteld

Kasteel Buitenplaats

Voorstraat 2
4054MX Echteld (gemeente Neder Betuwe)
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Ten oosten van het kasteel, aan het voorplein ligt een bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met grijze pannen. Op de noordoost hoek staat een vierkante toren onder een licht uitzwenkend tentdak met leien, bekroond door een helmdakje met windvaan op vier vierkante palen. Het bouwhuis met toren kan uit de 16de eeuw dateren, maar is in de 18de, 19de en 20ste eeuw gewijzigd, getuige de verschillende formaten rode baksteen en de onregelmatige vensterverdeling. Aan de noordoostkant ziet men in het torenlichaam dichtgezette sporen van een poort. In de noordoostgevel van het bouwhuis (dichtgezette) oculi en rondboogensters. In de 19de eeuw is deze gevel, getuige de vlechtingen halverwege, verhoogd. De oostkant van de toren heeft een luik met invlieggaten voor duiven. Op de begane grond een rondboogtoegang. De lange zuidoostgevel heeft aan de rechterkant een aantal deels gedichte venstertjes, aan de linkerzijde een deur met gekoppeld venster en drie roedevensters, waarvan de middelste met bordes. In de zuidwestgevel twee roedevensters en drie oculi, alsmede sporen van dichtgezette vensters. Waardering BOUWHUIS, behorend tot de historische buitejplaats Wijenburg van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de robuuste architectuur - als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520108
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Echteld

tuin park landgoed

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De dubbele grachtenstructuur rond kasteel en voorplein zal dateren uit de bouwtijd van het kasteel...

kasteel buitenplaats

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL. Bakstenen gebouw op nagenoeg vierkante plattegrond. Het onderkelderde complex bestaat uit drie ongeveer ..

tuin park landgoed

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG. Bakstenen brug, als verbinding tussen oprijlaan en voorplein. Oorspronkelijk midden 19de eeuw. Gedeeltelijk..

Hervormde Kerk en inventaris

Ooisestraat 1
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk, waarvan het in oorsprong romaanse schip muren van tuf en veldkeien en aan de zuidzijde een romaans poortje..

Toren van de Hervormde Kerk

Ooisestraat 1
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudig bakstenen bouwwerk uit 1835 met korte ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met klok van J. Fremy, 1679, diam..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)