Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer in Haaren

Kasteellaan 2

Beschrijving van Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIX of ouder, bestaande uit de zeer kleine landschappelijke aanleg voor het huis en de twee lange rechte bijna loodrecht op elkaar staande eikenlanen. Ten noorden van het huis (dit is de voorgevelkant) en ook ten westen ervan ligt een zeer kleine landschappelijke aanleg, XIX, met restanten van kronkelpaden; enkele zeer fraaie oude solitairbomen; dit "bomenplein" wordt aan de oostzijde begrensd door het langgerekte bijgebouw (zie onder 3), aan de zuidkant door het kasteel en west- en noordzijde door een stuk gracht, dat vroeger deel uitmaakte van het bekenstelsel; langs de buitenzijde van de westelijke arm een rij imposante oude linden, zuidwaarts overgaand in een smal laantje met enkele rijen oude eiken. De officiële onverharde oprijlaan, de Kasteellaan (tracée waarschijnlijk 18e eeuws), loopt vanaf het inrijhek (zie onder 4) aan de Belversedijk naar het zuiden recht op het huis toe; aan weerszijden een dubbele rij eiken in driehoeksverband; in de noordelijke grachtarm ligt -in de as van de laan- een dam met (een tweede) hek (zie onder 5); het tracée van de oprijlaan loopt over het "bomenplein" door naar de (nieuwe) bestrating direct voor de bordestrap. Een tweede rechte laan (nu de daadwerkelijke toegangslaan) loopt vanaf de Oisterwijksedreef zuidoostwaarts naar het kasteel en kruist onder een bijna rechte hoek de Kasteellaan vlak bij de dam in de gracht; het beschermde deel van deze laan loopt tot aan de Essche Stroom; dubbele rijen eiken. Als landschappelijk-visuele bufferzone is een groot aantal percelen weilanden en akkers meegenomen in het beschermde complex. Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de oude markante lanenstructuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)