Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer in Haaren

Tuin Park Landgoed

Kasteellaan 2
5076RE Haaren
Noord Brabant


Beschrijving van Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIX of ouder, bestaande uit de zeer kleine landschappelijke aanleg voor het huis en de twee lange rechte bijna loodrecht op elkaar staande eikenlanen. Ten noorden van het huis (dit is de voorgevelkant) en ook ten westen ervan ligt een zeer kleine landschappelijke aanleg, XIX, met restanten van kronkelpaden; enkele zeer fraaie oude solitairbomen; dit "bomenplein" wordt aan de oostzijde begrensd door het langgerekte bijgebouw (zie onder 3), aan de zuidkant door het kasteel en west- en noordzijde door een stuk gracht, dat vroeger deel uitmaakte van het bekenstelsel; langs de buitenzijde van de westelijke arm een rij imposante oude linden, zuidwaarts overgaand in een smal laantje met enkele rijen oude eiken. De officiële onverharde oprijlaan, de Kasteellaan (tracée waarschijnlijk 18e eeuws), loopt vanaf het inrijhek (zie onder 4) aan de Belversedijk naar het zuiden recht op het huis toe; aan weerszijden een dubbele rij eiken in driehoeksverband; in de noordelijke grachtarm ligt -in de as van de laan- een dam met (een tweede) hek (zie onder 5); het tracée van de oprijlaan loopt over het "bomenplein" door naar de (nieuwe) bestrating direct voor de bordestrap. Een tweede rechte laan (nu de daadwerkelijke toegangslaan) loopt vanaf de Oisterwijksedreef zuidoostwaarts naar het kasteel en kruist onder een bijna rechte hoek de Kasteellaan vlak bij de dam in de gracht; het beschermde deel van deze laan loopt tot aan de Essche Stroom; dubbele rijen eiken. Als landschappelijk-visuele bufferzone is een groot aantal percelen weilanden en akkers meegenomen in het beschermde complex. Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de oude markante lanenstructuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520098
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Nemerlaer
Kasteel Nemerlaer - maart 2008
Kasteel Nemerlaer - maart 2008
Locatie Kasteellaan 2, Haaren
Coördinaten 51° 35′ NB, 5° 14′ OL
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  520097
Website www.kasteelnemerlaer.nl
Detailkaart
Kasteel Nemerlaer (Noord-Brabant)
Kasteel Nemerlaer

Kasteel Nemerlaer is een 14e-eeuws kasteel, gelegen in Haaren, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Het kasteel is vernoemd naar het riviertje de Amer (later Nemer) en Laer (open plek in het bos). Het wordt voor het eerst genoemd in 1303, als woning van ridder Geerlinck van den Bossche. Kasteel Nemerlaer werd in 1718 gerestaureerd en gedeeltelijk verbouwd. In 1751 overleed hier de baron Isaac Cronström, deze was tussen 1744-47 generaal der infanterie over de Nederlanden.

In 1852 werd het kasteel eigendom van jonkheer Donatus Alberic van den Bogaerde van Terbrugge. In 1880 volgde een verbouwing van het kasteel met een uitbreiding aan de achterzijde met serres en een middenpaviljoen. De rest van het gebouw werd van een beklamping voorzien.
In een berucht geworden testament bepaalde de jonkheer wegens onmin met zijn familie dat het huis bijna 70 jaar onbewoond moest blijven.

Toen deze termijn was verstreken kocht stichting Het Brabants Landschap in januari 1964 het landgoed. Het vervallen kasteel kreeg men er voor één gulden bij.
Aanvankelijk wilde Het Brabants Landschap het kasteel laten vervallen tot 'vogeltjesruïne'. Op initiatief van de echtgenote van de toenmalige voorzitter van Brabants Landschap werd op 16 februari 1967 de Stichting Kasteel Nemerlaer opgericht met als doel de wederopbouw en het behoud van het kasteel. Medeoprichter Anton van Oirschot (journalist, historicus, Brabant- en kastelenkenner) trok met zijn gezin in het vervallen gebouw en knapte het helemaal op. Hij besteedde hier onder andere een erfenis aan.

In 1969 ontstond brand op een zolderverdieping waarna het kasteel grotendeels uitbrandde. Hierna werd het stukje bij beetje weer gerestaureerd door de inzet van vrijwilligers, en Van Oirschot en zijn vrouw, de kinderboekenschrijfster Carole Vos (pseudoniem voor Truusje van Oirschot-Sparla). Velen droegen door giften aan de restauratie bij.

Op dit moment wordt het kasteel nog steeds bewoond. Daarnaast vinden er culturele en publieke activiteiten plaats, zoals exposities en concerten. Na het overlijden van Anton van Oirschot in 2004, bewaakt Carole Vos de doelstelling van Stichting Kasteel Nemerlaer (kunst, cultuur en educatie) en daarmee Kasteel Nemerlaer.

Literatuur

  • Anton van Oirschot en Carole Vos, Kasteel Nemerlaer sinds 1303.

Externe link


Monumenten in de buurt van Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer in Haaren

Kasteel Nemerlaer

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, oorspronkelijk 14e eeuw; huidige bouwblok en toren 17e eeuws; latere wijzigingen en toevoegingen; in 1..

kasteel buitenplaats

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW, in wezen XVIII of ouder; zeer ingrijpend gerestaureerd; lang smal bakstenen gebouw van één bouwlaag..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 4: INRIJHEK, deels XIX of ouder; aan het begin van de Kasteellaan; twee nieuwe bakstenen kruispijlers met nieuwe de..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 5: DAM met HEK, XIX; in de as van het kasteel over de gracht; dam met bakstenen wangen en dito rollaag; smeedijzer..

Onderdeel 6: sculpturen, bestaande uit een stel hardstenen wapenstenen en twee dito sokkels

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 6: SCULPTUREN, bestaande uit een stel hardstenen wapenstenen en twee dito sokkels. Geplaatst tegen de bordestrap st..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)