Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Nemerlaer in Haaren

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 2
5076RE Haaren
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e eeuw, in 1969 uitgebrand en gerestaureerd


Beschrijving van Kasteel Nemerlaer

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, oorspronkelijk 14e eeuw; huidige bouwblok en toren 17e eeuws; latere wijzigingen en toevoegingen; in 1969 geheel uitgebrand; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op hoog onderhuis; omgaand schilddak met leien en vier hoekschoorstenen; aan westelijke zijgevel, op de noordwesthoek een vierkante toren onder een aan de voet geknikt tentdak; één verdieping meer dan het huis; achtergevel (zuid) met centrale uitbouw onder aansluitend lager schilddak; voorgevel hoofdblok symmetrisch, vijf traveeën breed; ingangspartij met natuurstenen dubbele bordestrap met onderingang; 14 treden aan beide zijden; rijke smeedijzeren balustrade en leuningen; hoofdingang met zandstenen omlijsting van brede kroonlijst op halfzuilen; rijk gesneden bovenlicht, XVIII. In 1880 de buitengevels beklampt en in neo-renaissance trant gewijzigd en achterwaarts uitgebreid naar ontwerp van P. Snickers. Vensters bel-étage 8-lichts; op de verdieping 6-lichts; drie dakkapellen. Waardering: KASTEEL van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de fraaie 18e eeuwse ingangspartij met bordestrap _vanwege de bijzondere en typerende gevelveranderingen en toevoegingen van 1880 door Snickers (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520097
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Nemerlaer
Kasteel Nemerlaer - maart 2008
Kasteel Nemerlaer - maart 2008
Locatie Kasteellaan 2, Haaren
Coördinaten 51° 35′ NB, 5° 14′ OL
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  520097
Website www.kasteelnemerlaer.nl
Detailkaart
Kasteel Nemerlaer (Noord-Brabant)
Kasteel Nemerlaer

Kasteel Nemerlaer is een 14e-eeuws kasteel, gelegen in Haaren, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Het kasteel is vernoemd naar het riviertje de Amer (later Nemer) en Laer (open plek in het bos). Het wordt voor het eerst genoemd in 1303, als woning van ridder Geerlinck van den Bossche. Kasteel Nemerlaer werd in 1718 gerestaureerd en gedeeltelijk verbouwd. In 1751 overleed hier de baron Isaac Cronström, deze was tussen 1744-47 generaal der infanterie over de Nederlanden.

In 1852 werd het kasteel eigendom van jonkheer Donatus Alberic van den Bogaerde van Terbrugge. In 1880 volgde een verbouwing van het kasteel met een uitbreiding aan de achterzijde met serres en een middenpaviljoen. De rest van het gebouw werd van een beklamping voorzien.
In een berucht geworden testament bepaalde de jonkheer wegens onmin met zijn familie dat het huis bijna 70 jaar onbewoond moest blijven.

Toen deze termijn was verstreken kocht stichting Het Brabants Landschap in januari 1964 het landgoed. Het vervallen kasteel kreeg men er voor één gulden bij.
Aanvankelijk wilde Het Brabants Landschap het kasteel laten vervallen tot 'vogeltjesruïne'. Op initiatief van de echtgenote van de toenmalige voorzitter van Brabants Landschap werd op 16 februari 1967 de Stichting Kasteel Nemerlaer opgericht met als doel de wederopbouw en het behoud van het kasteel. Medeoprichter Anton van Oirschot (journalist, historicus, Brabant- en kastelenkenner) trok met zijn gezin in het vervallen gebouw en knapte het helemaal op. Hij besteedde hier onder andere een erfenis aan.

In 1969 ontstond brand op een zolderverdieping waarna het kasteel grotendeels uitbrandde. Hierna werd het stukje bij beetje weer gerestaureerd door de inzet van vrijwilligers, en Van Oirschot en zijn vrouw, de kinderboekenschrijfster Carole Vos (pseudoniem voor Truusje van Oirschot-Sparla). Velen droegen door giften aan de restauratie bij.

Op dit moment wordt het kasteel nog steeds bewoond. Daarnaast vinden er culturele en publieke activiteiten plaats, zoals exposities en concerten. Na het overlijden van Anton van Oirschot in 2004, bewaakt Carole Vos de doelstelling van Stichting Kasteel Nemerlaer (kunst, cultuur en educatie) en daarmee Kasteel Nemerlaer.

Literatuur

  • Anton van Oirschot en Carole Vos, Kasteel Nemerlaer sinds 1303.

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel Nemerlaer in Haaren

Parkaanleg bij Kasteel Nemerlaer

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIX of ouder, bestaande uit de zeer kleine landschappelijke aanleg voor het huis en de twee lange re..

kasteel buitenplaats

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW, in wezen XVIII of ouder; zeer ingrijpend gerestaureerd; lang smal bakstenen gebouw van één bouwlaag..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 4: INRIJHEK, deels XIX of ouder; aan het begin van de Kasteellaan; twee nieuwe bakstenen kruispijlers met nieuwe de..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 5: DAM met HEK, XIX; in de as van het kasteel over de gracht; dam met bakstenen wangen en dito rollaag; smeedijzer..

Onderdeel 6: sculpturen, bestaande uit een stel hardstenen wapenstenen en twee dito sokkels

Kasteellaan 2
Haaren
Omschrijving onderdeel 6: SCULPTUREN, bestaande uit een stel hardstenen wapenstenen en twee dito sokkels. Geplaatst tegen de bordestrap st..

Kaart & Routeplanner