tuin park landgoed in Nederhorst den Berg

Slotlaan 3
1394BK Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren)

Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 7: HEK behorende tot de buitenplaats De Nederhorst. Aan het begin van de oprijlaan bij de Slotlaan staat een groot 18de-eeuws hek in Lodewijk XIV-stijl bestaande uit twee gebeeldhouwde hardstenen pijlers bekroond door een vaas; waartussen dubbele smeedijzeren, deels vergulde hekvleugels bestaande uit een spijlenhek met kuif, en gekrulde zijstukken van de hand van de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk (dezelfde maker als het hek van buitenplaats VreedenHoff te Nieuwersluis). Het hek staat op een gemetselde dam van gebogen keermuren met hardstenen afdekplaten. Restauratie 1999. Waardering HEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de monumentale 18de-eeuwse vormgeving en ornamentering in Lodewijk XIV-stijl; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)