tuin park landgoed in Nederhorst den Berg

Slotlaan 3
1394BK Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren)

Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats De Nederhorst. De toegang tot het huis wordt gevormd door een gemetselde brug uit het begin van de 18de eeuw. De brug heeft twee rondbogen, Y-ankers en een rond venster; hardstenen afdekplaten waarop een eenvoudige smeedijzeren balustrade; aan de zijde van het voorplein schuin aflopende keermuren met vlechtingen en een hardstenen afdekplaats. De vrij hoog opgemetselde brug heeft vijf treden aan het begin en voor de toegangsdeur een bordestrap met leuningen voorzien van siersmeedwerk; aan weerszijden van deze laatste een getoogde deur naar het onderhuis. Waardering TOEGANGSBRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vroeg-18de-eeuwse vormgeving van de brug met bordestrap voorzien van siersmeedwerk; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)