Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Blikkenburgerlaan 2
3703CV Zeist
Utrecht


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten noorden van het hoofdgebouw aan de Blikkenburgerlaan gelegen boerderij uit het begin van de 19de eeuw. Deze boerderij vormde gedurende de eerste helft van de 19de eeuw de enige bebouwing op het landgoed Blikkenburg. De boerderij is van het hallenhuistype en bestaat uit bedrijfsruimte (zuid) en een woonhuis (noord). De oorspronkelijk symmetrische voorgevel aan de Blikkenburgerlaan is voorzien van vlechtingen en heeft op de begane grond een centrale toegangsdeur met aan weerszijden twee meerruitsvensters met luiken. Ter hoogte van de kapverdieping in het midden een dubbel openslaand meerruitsvenster met bovenlicht en luiken en rechts daarvan een enkelvoudig venster met één luik. In de zijgevels verschillende soorten vensters en deuren. De boerderij heeft een met zwarte pannen gedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. Waardering De BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de rol die de boerderij gespeeld heeft in de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaats; - Vanwege de oorspronkelijk functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520079
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Zeist

Sparrenheuvel

Driebergseweg 3A
Zeist
SPARRENHEUVEL. Klein LANDHUIS met classicistische trekken, verhoogde middenpartij. Chinese balcons daterend uit het midden van de 19e eeuw. ..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1a
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 4 Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHU..

Kantoorgebouw van de voormalige zilverfabriek van Gerritsen en Van Kempen

Karpervijver 17
Zeist
Inleiding Kantoorgebouw van de voormalige zilverfabriek van Gerritsen en Van Kempen, in 1931 gebouwd naar ontwerp van de Zeister architecte..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het witbepleisterde LANDHUIS is op een verhoging gelegen en heeft de voorgevel gericht op de Driebergseweg...

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Het historische PARK van Hoog Beek en Royen is waarschijnlijk tussen 1825 en 1832 in landschappelijke stijl..

Kaart & Routeplanner