Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Zeist

Tuin Park Landgoed

Blikkenburgerlaan 4 A
3703CV Zeist
Utrecht


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten westen van het hoofdgebouw wordt aan de Blikkenburgerlaan de oprijlaan afgesloten met een dubbel, smeedijzeren spijlenhek tussen opengewerkte smeedijzeren pijlers op vierkante grondslag. De pijlers en de onderzijde van de hekken hebben een ornamenteel, geometrisch patroon van kruizen met een stip op het snijpunt van de diagonalen, omkaderd door een rechthoek. In de beide hekdelen is de naam van de buitenplaats verwerkt, het linker hek vermeldt "BLIKKE", het rechter hek "NBURG". De spijlen van het hek zijn aan de bovenzijde voorzien van speerpunten, die net als de naam van de buitenplaats goudkleurig zijn uitgevoerd. Het toegangshek dateert uit de bouwtijd van het huis. Waardering Het TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de decoratieve vormgeving; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520078
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Zeist

kasteel buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4A
Zeist
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw ligt een koet..

Blikkenburg: Koetshuis

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
In oorsprong uit het midden van de 19e eeuw daterende KOETSHUIS onder omlopend pannen schilddak, opgetrokken in een neo-classicistische tran..

kasteel buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Blikkenburg). Huis en park op Blikkenburg zijn omstreeks 1850 in samenhang tot stand gekomen, be..

tuin park landgoed

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Kleinschalige tuin- en pa..

Blikkenburg: Boerderij onder pannen wolfdak

Blikkenburgerlaan 2B
Zeist
BOERDERIJ uit het begin van de 19e eeuw onder pannen wolfdak. De voorgevel heeft vlechtingen en vensters met twaalfruitsschuiframen en luike..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)