Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Sint Michielsgestel

Tuin Park Landgoed

Zegenwerp 5
5271NC Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving TOEGANGSHEK, XIX b-c, op de oprijlaan bij de aftakking van de laan met esdoorns een gietijzeren hek; de pijlers bestaan uit een rechthoekig raamwerk van vierkante ijzeren staven, gevuld met bandijzer in krulvormen; op de geprofileerde bovenligger een bekroning in de vorm van een vergulde ovale discus, in de beide pijlers ZEGEN-WERP in verguld bandijzer (druklettertype); de pijlers hebben voluutvormige zijwangen in dezelfde uitvoering; de vleugels hebben diagonaal geplaatste vierkante spijlen met platte vergulde druppelvormige punten; tussen de spijlen aan de bovenzijde cirkels in bandijzer. N.B. Het hek stond oorspronkelijk aan het begin van de oprijlaan bij de brug over de Dommel. Waardering Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische en cultuur- en kunsthistorische waarden; - wegens de functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats; - wegens het type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520069
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Sint Michielsgestel

kasteel buitenplaats

Zegenwerp 5
Sint Michielsgestel
Omschrijving HUIS ZEGENWERP; in oorsprong middeleeuws, in de 18de eeuw opnieuw opgetrokken; bakstenen gebouw; bestaande uit een hoofdgedee..

tuin park landgoed

Zegenwerp 5
Sint Michielsgestel
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen; b. landschapspark; c. siertuin; d. weiland; e. parkbos, met beuken beplant; f. goud..

De Genenberg

Genenberg 6
Sint Michielsgestel
Molen "De Genenberg:, ronde stenen beltkorenmolen uit 1841.

Grenspaal, in traditionele vormen

-
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselinge..

kerkelijk gebouw

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding PASTORIE, in opdracht van het parochiebestuur in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele opgetrokken in vormen van de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)