tuin park landgoed in Sint Michielsgestel

Zegenwerp 5
5271NC Sint Michielsgestel

Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving TOEGANGSHEK, XIX b-c, op de oprijlaan bij de aftakking van de laan met esdoorns een gietijzeren hek; de pijlers bestaan uit een rechthoekig raamwerk van vierkante ijzeren staven, gevuld met bandijzer in krulvormen; op de geprofileerde bovenligger een bekroning in de vorm van een vergulde ovale discus, in de beide pijlers ZEGEN-WERP in verguld bandijzer (druklettertype); de pijlers hebben voluutvormige zijwangen in dezelfde uitvoering; de vleugels hebben diagonaal geplaatste vierkante spijlen met platte vergulde druppelvormige punten; tussen de spijlen aan de bovenzijde cirkels in bandijzer. N.B. Het hek stond oorspronkelijk aan het begin van de oprijlaan bij de brug over de Dommel. Waardering Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische en cultuur- en kunsthistorische waarden; - wegens de functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats; - wegens het type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)