Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Zegenwerp 5
5271NC Sint Michielsgestel
Noord Brabant


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving HUIS ZEGENWERP; in oorsprong middeleeuws, in de 18de eeuw opnieuw opgetrokken; bakstenen gebouw; bestaande uit een hoofdgedeelte, XVIIId, onder een schilddak, een aangebouwd, aan de noordzijde inspringend, bijna even hoog achterhuis, XVIIID, ook onder een schilddak, een aanbouw, 1889, met zadeldak aan de zuidgevels van het hoofdgedeelte en achterhuis en - in het verlengde daarvan - een smalle dienstvleugel, XVIII-XIX, eveneens onder een zadeldak; alle daken met grijze pannen. Het hoofdgedeelte op een rechthoekige plattegrond heeft boven de kelders twee bouwlagen en een zolder onder een schilddak; de lange westgevel heeft een drie vensters brede risalerende door een fronton bekroonde middenpartij, waarin in het midden de bescheiden ingang; N.B. de plaatsing van de ramen in het muurvlak van deze middenpartij is net niet symmetrisch, voorgevel totaal vijf traveeën breed met een kroonlijst op voluutvormige consoles acht- en zesdelige Empire-schuiframen; geblokte hoekpilasters, vierkant klokkentorentje midden op het dak. Het achterhuis, enkele meters korter dan het hoofdgedeelte, tegen de achtergevel (=oostgevel), ervan, heeft hetzelfde raamtype; de zuidgevel in het verlengde van die van het hoofdgedeelte. Tegen deze zuidgevels is in 1889 (stichtingssteen) een vleugel met twee bouwlagen gezet in eenvoudige neo-renaissancestijl; zadeldak tussen topgevels; westelijke topgevel, in het verlengde van de voorgevel van het hoofdgedeelte, heeft boven elkaar twee erkers met meerruitsramen. Inwendig o.m.: in de grote vestibule de mozaïekvloer, XIXc; polychroom, florale motieven; in de grote zitkamer: getoogde marmeren schouw (zwart, geaderd) in overgangsstijl, XVIID, met grisaille schoorsteenstuk in rijke stucomlijsting. Deze schouw is afkomstig uit Leiden en later in dit huis geplaatst. Waardering Het HUIS ZEGENWERP is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische en cultuur- en kunsthistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520067
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Sint Michielsgestel

tuin park landgoed

Zegenwerp 5
Sint Michielsgestel
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen; b. landschapspark; c. siertuin; d. weiland; e. parkbos, met beuken beplant; f. goud..

tuin park landgoed

Zegenwerp 5
Sint Michielsgestel
Omschrijving TOEGANGSHEK, XIX b-c, op de oprijlaan bij de aftakking van de laan met esdoorns een gietijzeren hek; de pijlers bestaan uit e..

De Genenberg

Genenberg 6
Sint Michielsgestel
Molen "De Genenberg:, ronde stenen beltkorenmolen uit 1841.

Grenspaal, in traditionele vormen

-
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselinge..

kerkelijk gebouw

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding PASTORIE, in opdracht van het parochiebestuur in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele opgetrokken in vormen van de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)