Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bosbeek in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Glipper Dreef 209
2104WG Heemstede
Noord Holland


Beschrijving van Bosbeek

Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS Bosbeek. Het pand wordt beschreven vanuit het gezichtspunt dat de noordwestelijke gevel de voorgevel is, hetgeen architectonisch gezien en gezien de indeling van het huis feitelijk ook zo is. Maar gezien vanaf de Glipperdreef is dit de achtergevel. Een rechthoekig huis uit de eerste helft van de 18de eeuw bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen, een rechte kroonlijst en een met pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen. De voorgevel is vijf travee├źn breed met een middenrisaliet, waarin de geaccentueerde ingangspartij en daarvoor een hardstenen stoep met trap. Op de hoeken zijn geblokte lisenen aangebracht. De middenpartij bestaat uit een ingang omlijst met pilasters en hoofdgestel en daarboven een getoogd venster omlijst door snijwerk. Voorts dakkapellen, waarvan de middelste overeenkomstig het accent op de gehele middenpartij halfrond wordt bekroond. De vensters hebben een licht getoogde bovendorpel. De dakkapellen en de vensterindeling zijn bij een restauratie opnieuw aangebracht. Ook de achtergevel is vijf travee├źn breed waarvan de middelste drie zijn uitgebouwd tot een koepel, bekroond door een balustrade. Middenvoor ligt een later aangebrachte trap met bordes. Inwendig is het huis met name op de bel-etage goede bewaard. Afgezien van enkele moderne aanpassingen (lift) is de indeling hier nog origineel met centrale hal, trappenhuis en vertrekken. Ook de afwerking vertoont nog veel 18de-eeuws en enig 19de-eeuws werk zoals marmeren vloer en stucplafond in de gang, trappenhuis met originele trap met gesneden balusters in Lodewijk XV-stijl, erboven een stucplafond. Ook de hal met marmeren vloer, stucplafond en -wanden. Deurpartijen in omlijstingen. De grote zaal achter bezit nog het schilderstuk in het plafond, voorstellende een allegorie op de oogst met een afbeelding van onder andere Demeter en Bacchus. Voorts hoekkasten en een deurpartij, de schouw is niet meer aanwezig. Ook de linker voorkamer heeft nog belangrijke delen van de 18de-eeuwse uitmonstering, waaronder schouw en stucplafond. De rechter voorkamer heeft in de eerste decennia van de 19de eeuw een nieuwe uitmonstering gekregen waarvan o.a. het stucplafond en de haardpartij resteren. Waardering Het HOOFDHUIS Bosbeek is van belang - als voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaard 18de-eeuws buitenhuis zowel exterieur als interieur met zijn indeling en afwerkingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bosbeek in Heemstede

Landhuis Bosbeek: marmeren badkuip

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 7: marmeren BADKUIP (Bosbeek). Ovaal marmeren bad met aan de korte zijden satermaskers met een handvat in de bek ge..

Groenendaal: tuin- en parkaanleg

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 8 HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG Groenendaal. De karakteristiek van Groenendaal bestaat uit zowel kleinschalige ..

Groenendaal: moestuinmuur

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 11: MOESTUINMUUR (Groenendaal). In oorsprong 18de- eeuwse grote moestuinmuur met vier zijden. Hiervan is de westel..

Groenendaal: Leids tolhek

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 12: LEIDS TOLHEK (Groenendaal). Tolhek gedateerd 1695 dat oorspronkelijk stond opgesteld langs de Leidsevaart nabij..

Landhuis Bosbeek: park- en tuinaanleg

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (Bosbeek). Overeenkomstig de beschrijving van het hoofdhuis wordt ook bij het par..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bosbeek in Heemstede

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven