Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex van Klooster Nazareth in Oirschot

Kerkelijk Gebouw

Koestraat 39
5688AG Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Complex van Klooster Nazareth

Complex Koestraat 35-41 Oirschot (4): Tussen het klooster en de school staat de vrijstaande, blokvormige RECTORSWONING, uitgevoerd naar een ontwerp uit ca. 1925 van Jan Stuyt. Het gebouw is in de Um 1800-stijl van de contemporaine kloostergebouwen (A), (B) en (D) uitgevoerd. Beschrijving: Het tweelaags gebouw heeft een globaal L-vormige plattegrond en is gedekt met een samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Het dak heeft een overstek op klossen en op de dakschilden aan de zuidelijke en westelijke zijde staan twee driehoekige, beschoten dakkapellen met een halfrond driedelig licht. De bakstenen voorgevel heeft een asymmetrische opzet met een tweelaags risalerend deel aan de oostelijke zijde, waarin een getrapt omlijste paneeldeur met bovenlicht en, op de etage, een eenvoudig schuifvenster. In het terugliggende westelijke deel van de voorgevel is zowel op begane grond als etage een samengesteld houten kruisvenster met schuiframen. In de oostelijke zijgevel bevinden zich, boven een klein licht met diefijzers, drie glas-in-lood-lichten van de trappenhal. Aan de achterzijde van het huis is een kleine eenlaags aanbouw, die in de oostelijke gevel een opgeklampte deur met aangekoppeld vierruits openslaand venster heeft. De twee openslaande T-vensters op de begane grond in de westelijke zijgevel zien we terug op de etage van de achtergevel. Hier bevindt zich ook een rondbogig overkluisde loggia. In de tuin zijn van belang een kastanje en een valse acacia, beide met een stamomtrek van ca. 2 meter. Waardering: De rectorswoning is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520062
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex van Klooster Nazareth in Oirschot

Heilige Engelbewaardersschool

Koestraat 41
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (2): Aan de westelijke zijde van het kloosterhof ligt de KLOOSTERKAPEL, gebouwd in 1910 naar een ontwerp va..

Heilige Engelbewaardersschool

Koestraat 41
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (5): Aan de westelijke zijde van het complex van kloosterbebouwing staat één van de door de zusters Franc..

Complex van Klooster Nazareth

Koestraat 35
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (1): Het R.K. KLOOSTER Nazareth van de zusters Franciscanessen is een complex van gebouwen rond een klooste..

Complex van Klooster Nazareth

Koestraat 35
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (3): Aan de oostelijke zijde van de kloosterkapel staat een aangrenzende TRAPPENHAL, die deel uitmaakte van..

Brouwerij De Kroon

Koestraat 20
Oirschot
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Koestraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, het WOONHUIS met PROEFLOKAAL en voormalige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex van Klooster Nazareth in Oirschot