Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex van Klooster Nazareth in Oirschot

Kerkelijk Gebouw

Koestraat 35
5688AG Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Complex van Klooster Nazareth

Complex Koestraat 35-41 Oirschot (3): Aan de oostelijke zijde van de kloosterkapel staat een aangrenzende TRAPPENHAL, die deel uitmaakte van het omstreeks 1990 verbouwde, buiten de rijksbescherming vallende, voormalige internaat. Het trappenhuis dateert uit de periode 1907-'10. Omschrijving: De drielaags trappenhal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een steil schilddak met pirons. De bakstenen gevel is aan de (zuidelijke) straatzijde doorbroken met vier rechthoekige vensters op de begane grond, drie rondboogvensters op de etage, en drie hogere rondboogvensters op de tweede etage. De vensters hebben hardstenen dorpels. De trappen zijn evenals de trappen in de rest van het klooster uitgevoerd in petit granit. Waardering: Het trappenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex van Klooster Nazareth in Oirschot

Complex van Klooster Nazareth

Koestraat 35
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (1): Het R.K. KLOOSTER Nazareth van de zusters Franciscanessen is een complex van gebouwen rond een klooste..

Brouwerij De Kroon

Koestraat 20
Oirschot
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Koestraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, het WOONHUIS met PROEFLOKAAL en voormalige ..

Complex van Klooster Nazareth

Koestraat 39
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (4): Tussen het klooster en de school staat de vrijstaande, blokvormige RECTORSWONING, uitgevoerd naar een ..

Hoog dorpshuis met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen

Koestraat 23
Oirschot
Hoog DORPSHUIS met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen. Gevel gepleisterd.

Heilige Engelbewaardersschool

Koestraat 41
Oirschot
Complex Koestraat 35-41 Oirschot (2): Aan de westelijke zijde van het kloosterhof ligt de KLOOSTERKAPEL, gebouwd in 1910 naar een ontwerp va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex van Klooster Nazareth in Oirschot

Foto's (2)