H. Andreas en Antonius van Padua in Oost West en Middelbeers

5091BE Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)

Beschrijving van H. Andreas en Antonius van Padua

Inleiding De toren wordt geflankeerd door een vernieuwd smeedijzeren hekwerk met bakstenen hekpalen waarop gietijzeren neogotische BEELDEN. Omschrijving Op de bakstenen hekpalen met gecementeerde plint twee gietijzeren engelen, ca. 150 cm. hoog en wit geschilderd. Ten noorden van de toren een engel met bazuin, aan de zuidzijde een engel met een slapend kind op de arm. Waardering Het hek met beelden is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst in het bijzondere materiaal gietijzer. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en vanwege het materiaalgebruik betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)