Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Raamsdonk

Overig


4930AA Raamsdonk (gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927
Architect: Jan Custers


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Het HEILIG HARTBEELD bevindt zich aan de westzijde van een grasplantsoen, dat het centrum vormt van het Kerkplein, dat wordt omgeven door de R.K. Bavokerk met bijbehorende pastorie, een klooster en twee scholen. Het neogotische beeld, naar ontwerp van beeldhouwer J. Custers, werd in 1927 geplaatst. Omschrijving Het betonnen Heilig Hartbeeld is geplaatst op een ovaalvormig bakstenen podium, waarop een smeedijzeren sierhek. Aan de voorzijde (zuidzijde) van dit podium een brede trap met gebogen treden. Aan de noordwestelijke zijde van dit podium een kelkvormig betonnen basement. Hierboven het witgeschilderde beeld. Voorgesteld is Christus met uitgespreide armen, gekleed in een gewaad met diepe plooien. Hij staat op een wolk, waarop aan de voorzijde een kelk en de passiewerktuigen zijn afgebeeld. Waardering Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het beeld bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de Heilig Hartdevotie in het Interbellum. Het Heilig Hartbeeld heeft kunsthistorische waarde, vanwege de toegepaste neogotische vormentaal en detaillering. Voorts is het representatief voor het werk van de beeldhouwer J. Custers. Het beeld bezit ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging op een plein dat wordt omgeven door kerkelijke gebouwen en is van belang voor het aanzien van dit plein - gesitueerd in de historische kern van Raamsdonk. Tot slot is het beeld van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520049
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Raamsdonk P1070333.JPG
Kunstenaar Jan Custers
Jaar 1927
Materiaal Beton
Locatie Kerkplein, Raamsdonk
Monumentnummer 520049
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Raamsdonk.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld van Jan Custers werd in 1927 geplaatst op een plantsoen bij het Kerkplein voor de Sint-Bavokerk.

Beschrijving

De staande Christusfiguur houdt zijn armen gespreid, in zijn handen zijn de stigmata zichtbaar. Op zijn borst is het vlammend hart, bekroond door een kruisje te zien. Christus staat op een wereldbol omgeven door wolken, waarop aan de voorzijde een kelk en passiewerktuigen zijn afgebeeld. Het beeld is van wit geschilderd beton, de kruisnimbus, hart en kelk zijn goud geschilderd.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "vanwege de toegepaste neogotische vormentaal en detaillering. Voorts is het representatief voor het werk van de beeldhouwer J. Custers. Het beeld bezit ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging op een plein dat wordt omgeven door kerkelijke gebouwen en is van belang voor het aanzien van dit plein - gesitueerd in de historische kern van Raamsdonk."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Raamsdonk

Sint Leoschool

Kerkplein 7
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De R.K. BASISSCHOOL voor jongens is gesitueerd aan de westelijke zijde van het kerkplein, in het centrum van Raamsdonk. De "Sint ..

Adrianushuis

Kerkplein 5
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding Het KLOOSTER annex BEJAARDENTEHUIS en BASISSCHOOL voor meisjes, bekend als het "Adrianushuis", is gesitueerd in de kern van Raams..

Sint-Bavokerk

Kerkplein 2
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
St. Bavo, geconsacreerd 1889, Ch. Weber. Kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij, waarbij zowel de eindgevel..

Langstraatboerderij

Kerkstraat 41
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Karakteristieke boerderij van het langstraattype, begin 18e eeuw. Woonhuis en stal in elkaars verlengde onder een rieten wolfdak. Voorgevel ..

Pastorie van Sint-Bavokerk

Kerkplein 1
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De PASTORIE van de R.K. Sint Bavokerk te Raamsdonk is gesitueerd ten oosten van de kerk, aan een ovaalvormig plein. De pastorie w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Raamsdonk

Foto's (1)