Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige militaire tehuis in Geertruidenberg

Gebouw

Zuidwal 71
4931DC Geertruidenberg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Voormalige militaire tehuis

Inleiding Het TEHUIS voor militairen is gelegen op de hoek Zuidwal - Papenstraat, in de kern van Geertruidenberg. Het pand werd - getuige een jaartalsteen in de voorgevel- gebouwd in 1889 en vertoont stijlelementen van de neorenaissance. Tegen de oostgevel van het pand is in de naoorlogse periode een eenlaags aanbouw onder plat gebouwd. In de oostelijke gevel is later een pui aangebracht. Het pand heeft heden deels een woonfunctie, deels een bedrijfsfunctie. Omschrijving Het onderkelderde tehuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Gevels opgetrokken in baksteen, met natuurstenen elementen, zoals aanzet- en sluitstenen in bogen. De aan de Zuidwal gelegen voorgevel heeft de vorm van een schoudergevel en is symmetrisch. Ingangspartij met houten luifel op rijk gedetailleerde consoles. Vernieuwde vleugeldeur onder een halfrond bovenlicht. Aan weerszijden hiervan op begane grond en eerste verdieping kruisvensters met kleine roedenverdeling. Boven de ingang een kleiner kruisvenster met glas-in-loodramen. Op de bovenverdieping zijn de vensters voorzien van ontlastingsbogen, met polychroom siermetselwerk in de boogvelden. De middenpartij van de schoudergevel kraagt uit. In het midden van de uitkragende gevelpartij een jaartalsteen, met daarboven een beeldnis. De zijgevels van het pand zijn voorzien van muurnissen en een rollaag. De oostelijke gevel gaat op begane grondniveau schuil achter een éénlaags aanbouw onder plat. Hierboven later aangebrachte vensters. De westelijke zijgevel heeft geheel rechts een schuifraam met kleine roedenverdeling. Links een later aangebrachte ingangspartij met dubbele deur, bovenlicht en zijlichten. Aan weerszijden hiervan hoge rechtgesloten vensters, waarin ramen met kleine roedenverdeling. Op de bovenverdieping getoogde drieruits vensters. De noordelijke gevel is voorzien van een getoogd venster op de begane grond en een een klein getoogd vierruits venster ter hoogte van de zolder. Waardering Het voormalige militaire tehuis is van algemeen belang. Het object is van cultuurhistorisch belang als illustratie van de rol van Geertruidenberg als vestingsstad. Voorts is het object van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het militaire tehuis. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige neorenaissance detaillering. Het object bezit ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van de vestingsstad Geertruidenberg. Het object is tot slot van belang vanwege typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520047
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige militaire tehuis in Geertruidenberg

Twee huizen, onder afzonderlijke schilddaken, het linkse met een lijstgevel in schoon werk en met een geblokte ingangsomlijsting, het rechtse gebossee ..

Markt 20
Geertruidenberg
Omvat twee HUIZEN, onder afzonderlijke schilddaken, het linkse met een lijstgevel in schoon werk en met een geblokte ingangsomlijsting, het ..

Huis onder schilddak en met lijstgevel waarop gepleisterde attiek

Markt 18
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met lijstgevel waarop gepleisterde attiek XIXc.

De Rogh

Markt 8
Geertruidenberg
Inleiding Het pand is - voor zover anno 2000 valt vast te stellen - rond 1500 ontstaan als een dwarshuis (tezamen met het buurpand nr. 6) e..

Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel waarin boven zesdelige schuiframen

Markt 22
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel waarin boven zesdelige schuiframen.

In den Wingaert

Markt 26
Geertruidenberg
"In den Wingaert", huis onder zadeldak en met ingezwenkte halsgevel, gebosseerd gepleisterd; versierde ingangsomlijsting, zeven sierankers e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige militaire tehuis in Geertruidenberg

Foto's (3)