Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Schansstraat in Raamsdonk

Woonhuis

Schansstraat 34
4944AH Raamsdonk (gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Schansstraat

Inleiding De KNECHTSWONING, behorend bij de boerderij Schansstraat 32, is gesitueerd ten oosten van het pad dat naar het erf leidt en is evenals de boerderij van de weg af gelegen. De knechtswoning werd in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd, vermoedelijk door de Raamsdonkse aannemer Leijsen. Het gebouw toont een traditioneel-ambachtelijke vormentaal. In de jaren zeventig onderging de knechtswoning een verbouwing, waarbij de achtergevel werd voorzien van twee nieuwe vensters en de bedstee in de achterkamer werd verwijderd. In het portaal werd een toiletruimte aangebracht. Omschrijving Eenlaags knechtswoning onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Boven het westelijk dakschild een schoorsteen. Gevels opgetrokken in baksteen, in de voorgevel een gepleisterde plint. Gietijzeren muurankers. Boogvormige natuurstenen gevelbekroning. De ingangspartij van de knechtswoning is gelegen in de noordelijke kopgevel en bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht. In de noordelijke en westelijke gevel is het pand voorzien van rechtgesloten vensters met zesruits schuifraam en houten luiken. Ter hoogte van de zolder in de voorgevel een kleiner zesruits schuifraam. In de achtergevel (zuidgevel) twee nieuwe vensterpartijen. Inwendig toont de knechtswoning in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke dispositie. Een klein portaal geeft toegang tot de woonruimte, die bestaat uit een tweetal vertrekken met hiertussen een open doorgang. In de voorkamer bevindt zich nog een bedstee. Waardering De knechtswoning is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is een goede illustratie van de woonomstandigheden van knechten en hun gezin op negentiende-eeuwse boerderijen. Voorts illustreert het als uiterst eenvoudige knechtswoning bij een boerderij een typologische ontwikkeling. De knechtswoning bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex. Tot slot is de knechtswoning van belang als zeldzaam voorbeeld van dit bouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520042
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Schansstraat in Raamsdonk

Kop-hals-rompboerderij

Schansstraat 32
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De BOERDERIJ van het kop-hals-romptype bestaat uit een WOONHUIS, dat via een éénlaagse halsverbinding verbonden is met een acht..

Herberg "Koppelpaarden"

Schansstraat 41
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
V.m. herberg "Koppelpaarden"; in schoon metselwerk opgetrokken pand (XIXd) zonder verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt wolfda..

Bakstenen boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

Schansstraat 12
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Bakstenen boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak met in de gevel deur, drie vensters en bovenvenster. Jaarankers die bij een verbouwing -..

Pand onder pannen zadeldak tussen hoge puntgevels met vlechtingen.

Molenstraat 29
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Pand uit de 18e eeuw onder pannen zadeldak tussen hoge puntgevels met vlechtingen.

Boerderij onder zadeldak met puntgevels

Molenstraat 42
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Boerderij onder hoog, met pannen gedekt zadeldak, dat aan voor- en achterzijde wordt afgesloten door hoge puntgevels met vlechtingen. Begin ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Schansstraat in Raamsdonk