Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkruis J.J. Mol in Dorst

Graf Begraafplaats


4849ZG Dorst (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Grafkruis J.J. Mol

Inleiding. GRAFKRUIS aan de zuidzijde van de aan de Sint Markoenstraat gelegen begraafplaats. Het uit 1884 daterende grafkruis van J.J. Mol, voormalig pastoor te Dorst, is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Omschrijving. Het object bestaat uit een gietijzeren Latijns kruis op een gefrijnde hardstenen sokkel. De kruisarmen zijn ingevuld en bezet met stijlelementen die geheel aan de Gotiek zijn ontleend. Het maaswerk bestaat uit een aaneenschakeling van cirkels en ezelsrugbogen, veelvuldig gelardeerd met toten, hogels en afgeplatte kruisbloemen. Op het snijpunt van de kruisarmen is een plaquette opgeschroefd met aan de voorzijde de tekst 'D.O.M. / RUSTPLAATS / VAN DEN Z.E.W. / HEER J.J. MOL PASTOOR IN / DORST OVERL. DEN 10 OCT. / 1884 / R.I.P.'. Aan weerszijden van de plaquette kleine pinakels met schacht, spits en kruisbloem. Breed aangezette, maar zich verjongende voet waarin onder andere twee vierpassen, een driepasboog, pinakelachtige elementen met tootbogen, hogels en een afgeplatte kruisbloem. In het boogveld van de centrale ezelsrugboog een zowel van voren als van achteren te aanschouwen voorstelling van de Kruisafname. Waardering. Het grafkruis van J.J. Mol is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het einde van de negentiende eeuw. Het feit dat het hier gaat om de persoon van J.J. Mol, voormalig pastoor van Dorst, maakt het object waardevol voor de geschiedenis van het katholicisme en het bisdom. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van gietijzeren grafkruisen. Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp, de ornamenten en de verfijnde detaillering in met name de afbeeldingen. Het object heeft tesamen met de overige grafmonumenten op de begraafplaats ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble op de begraafplaats aan de Sint Markoenstraat. Het object bezit zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520035
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkruis J.J. Mol in Dorst

Sint-Marculphuskerk

Baarschotsestraat 85
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. De PAROCHIEKERK Sint Marcoen ligt met de hoofdingang aan de Rijksweg van Breda naar Tilburg en is georiƫnteerd op het noorden. ..

Brandspuithuisje

-
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. Voormalig BRANDSPUITHUISJE annex GEVANGENIScel uit omstreeks 1910 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het object is centraal..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Tiendweg 1
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding BOERDERIJ uit 1928, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving De boerderij heeft een L-vormige plattegrond...

Schuur, deel uitmakend van een boerderijcomplex

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding SCHUUR, deel uitmakend van een boerderijcomplex uit 1928. Omschrijving De schuur heeft een rechthoekige plattegrond met vier g..

Kaart & Routeplanner