Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandspuithuisje in Dorst

Gebouw


4849ZG Dorst (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Brandspuithuisje

Inleiding. Voormalig BRANDSPUITHUISJE annex GEVANGENIScel uit omstreeks 1910 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het object is centraal en goed bereikbaar gelegen in de kom van het kerkdorp Dorst in de nabijheid van de Rijksweg van Breda naar Tilburg. Het is met de noklijn van het dak evenwijdig aan de straat gelegen en behoort bij de brandweerkazerne aan Kapelerf 2. Het is niet meer in gebruik. Omschrijving. Het in kruisverband gemetselde brandspuithuisje annex gevangeniscel beslaat een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde bouletpannen gedekt zadeldak. Straatgevel van twee traveeën met onderlangs een gepleisterde plint en bovenlangs een geprofileerde, overstekende goot op bakstenen klossen, opgenomen in een muizentandlijst van gele verblendsteen. Gevelopeningen onder rond- en segmentboog met gecementeerde aanzet en sluitstenen. Dubbele, opgeklampte inrijpoort met smeedijzeren beslagwerk in de rechter travee. Steekankers. Linker gevel met opgeklampte entreedeur onder rondboog met detaillering als voornoemd, en een ventilatieopening. Steekankers. In de achtergevel twee betraliede valvensters onder rollaag en met bakstenen afzaten. Rechter gevel blind. In de ruimte achter de dubbele inrijpoort van de rechter travee was onder andere een mobiele brandspuit gestationeerd waarmee men in geval van brand snel ter plekke kon komen. De spuit werd bediend door de vrijwillige brandweer. Dit deel wordt door een muur afgescheiden van de linker travee, indertijd gebruikt als cel waarin wetsovertreders tijdelijk in verzekerde bewaring werden genomen. Waardering. Het voormalige brandspuithuisje annex gevangeniscel is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociale en bestuurlijke ontwikkeling van stad en dorp aan het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast is het van belang voor de typologische ontwikkeling van brandspuithuisjes en gevangeniscellen. Het object heeft ensemblewaarden. Het is van belang als markant onderdeel van de historische bebouwing aan het kapelerf en de historisch-functionele samenhang met de brandweerkazerne aan Kapelerf 2. Daarnaast is het van belang vanwege de stedenbouwkundige situering op een centraal gelegen, gemakkelijk bereikbare locatie in het centrum van Dorst. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de unieke combinatie van functies en omdat veel brandspuithuisjes in Noord-Brabant in de loop der tijd zijn verdwenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520030
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandspuithuisje in Dorst

Sint-Marculphuskerk

Baarschotsestraat 85
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. De PAROCHIEKERK Sint Marcoen ligt met de hoofdingang aan de Rijksweg van Breda naar Tilburg en is georiënteerd op het noorden. ..

Grafkruis J.J. Mol

-
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. GRAFKRUIS aan de zuidzijde van de aan de Sint Markoenstraat gelegen begraafplaats. Het uit 1884 daterende grafkruis van J.J. Mol..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Tiendweg 1
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding BOERDERIJ uit 1928, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving De boerderij heeft een L-vormige plattegrond...

Schuur, deel uitmakend van een boerderijcomplex

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding SCHUUR, deel uitmakend van een boerderijcomplex uit 1928. Omschrijving De schuur heeft een rechthoekige plattegrond met vier g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brandspuithuisje in Dorst