Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Looierswoning in Oosterhout

Woonhuis

Veerseweg 52
4901ZE Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Looierswoning

Inleiding. De LOOIERSWONING, gebouwd in 1904 voor looier H.A. van Rijckevorsel, vertoont elementen van de late Neo-Renaissance. Het woonhuis is noord-zuid georiënteerd en ligt met de nokrichting loodrecht op de Veerseweg. Omschrijving. Het gedeeltelijk onderkelderde bakstenen pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak, aan de voorgevel voorzien van decoratieve windveren. Langsgevels met eenvoudige goten. Aan de achterzijde smallere en lagere eenlaags aanbouwen onder zadeldak en plat. Tussen de linker gevel en de kopgevel van de belendende looierij leidt een tegelpad naar een opgeklampte houten poort die de toegang tot het binnenterrein afsluit. Voorstoepje met geel-rode vloertegels. In de voorgevel van het in kruisverband gemetselde woonhuis bevindt zich een gevelsteen met 'H.v.R. / 1904'. Speklagen in gele verblendsteen. Siermetselwerk in de boogvelden, smeedijzeren sierankers. Deur en vensters op hardstenen (lek-)dorpels en onder rond- en korfbogen met rechtgesloten, afgebiljoende kozijnen waarin T-vormig schuifvenster, gekoppelde zesruiters en een afgebiljoende paneeldeur met originele kruk. Bovenlichten met kleine roedenverdeling en geel kathedraalglas. Achtergevel (zuidzijde) met centraal schoorsteenkanaal, stolpvensters en rechte steekankers. Rechter gevel met muizentandlijst, steekankers en een beluikte gevelopening onder strek met hardstenen afzaat. In de linker gevel een betralied kelderlicht. De indeling van het interieur is herkenbaar bewaard gebleven. Rechts gesitueerde gang leidt naar een achterkamer en keukenaanbouw. Aan de gang een voorkamer en een steektrap naar de kapverdieping. Van het interieur zijn onder andere vermeldenswaard: tegellambrizering in de gang, sobere paneeldeuren met licht geprofileerd lijstwerk, schouwen in de voor- en achterkamer met geel en groen geglazuurde baksteen en gekleurde tegels, en een voormalige bedstede en muurkast met opgeklampte deuren in de achterkamer. Waardering. De looierswoning met voorstoep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Brabantse lederindustrie in het begin van de twintigste eeuw. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van looierswoningen. Het object heeft architectuurhistorische waarden. Het is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van het architectonisch ontwerp, de verzorgde ornamentiek en de detaillering. Het object heeft ensemblewaarden. Het vormt tesamen met de belendende looierijgebouwen, de looikuipen op het binnenterrein en het looierijcomplex aan de Veerseweg 56-58 een karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid looiersensemble aan de Veerseweg. Het object is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en diverse delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520022
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Looierswoning in Oosterhout

Leerlooierijcomplex

Veerseweg 52
Oosterhout
Inleiding. Rond 1880 gebouwde LEERLOOIERIJ met achtergelegen kuipenterrein en waterpomp, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl voo..

Leerlooierijcomplex: leerlooijerijwoning + twee leerlooijerijen

Veerseweg 52
Oosterhout
Inleiding. LEERLOOIERIJ met naastgelegen kuipenterrein, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Mogelijk reeds omstreeks 1850 opgez..

Op de begraafplaats gelegen familiegraf van de familie smits

Veerseweg 50
Oosterhout
Inleiding. Op de begraafplaats gelegen FAMILIEGRAF van de familie Smits uit 1872. Stilistisch vertoont het invloeden van het Neo-Classicism..

Complex Veerseweg

Veerseweg 50
Oosterhout
Inleiding. Op de begraafplaats gelegen monument uit 1941 voor drie gesneuvelde Oosterhoutse soldaten. Het dient als GRAFMONUMENT voor de in..

Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer

Kloosterdreef 1
Oosterhout
NORBERTINESSENKLOOSTER Catharinedal, voorheen huis "De Blauwe kamer", bestaande uit een omgracht huis uit de eerste helft van de 16e eeuw, t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Looierswoning in Oosterhout