Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Veerseweg in Oosterhout

Graf Begraafplaats

Veerseweg 50
4901ZE Oosterhout
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Veerseweg

Inleiding. Op de begraafplaats gelegen monument uit 1941 voor drie gesneuvelde Oosterhoutse soldaten. Het dient als GRAFMONUMENT voor de in Nederweert en Asten gesneuvelde maar in Oosterhout begraven soldaten F. Hoekstra en A. Damen, en als GEDENKTEKEN voor de op de Grebbeberg omgekomen soldaat A. Tielemans. Stilistisch vertoont het invloeden van de archaïserende en traditionalistische vormentaal. Omschrijving. Met beplanting omzoomd grafmonument op rechthoekig grondplan, bestaand uit een ingekaderd Latijns kruis tussen met kiezel gevulde velden met op het snijpunt een ranke hardstenen obelisk op trapvormige basis. Bovenzijde van de obelisk aan vier kanten afgezet met een kruisvorm, bekroond met een kalkstenen portret van een gehelmde Nederlandse soldaat anno 1941. In de basis staat de volgende tekst gebeiteld: 'GOD WAS HUN SCHILT / ENDE BETROUWEN'. Op de vier zijden van de obelisk staan diverse epitafen met onder meer de namen van de gesneuvelden en de tekst: 'ZIJ LIETEN DOOR HUN / DOOD AAN HEEL HET / VOLK EEN VOORBEELD / NA VAN EDELE / GEZINDHEID EN EEN / HERINNERING AAN / WAARACHTIGEN MOED'. Waardering. Het grafmonument/gedenkteken is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de grafcultuur met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast als uitdrukking van een sociale ontwikkeling in relatie tot de Oosterhoutse soldaten. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van grafmonumenten en gedenktekens. Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het algehele ontwerp en het verzorgde soldatenportret. Het object is van belang wegens de gaafheid en zeldzaam op grond van de uniciteit van de verschijningsvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520020
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Veerseweg in Oosterhout

Op de begraafplaats gelegen familiegraf van de familie smits

Veerseweg 50
Oosterhout
Inleiding. Op de begraafplaats gelegen FAMILIEGRAF van de familie Smits uit 1872. Stilistisch vertoont het invloeden van het Neo-Classicism..

Looierswoning

Veerseweg 52
Oosterhout
Inleiding. De LOOIERSWONING, gebouwd in 1904 voor looier H.A. van Rijckevorsel, vertoont elementen van de late Neo-Renaissance. Het woonhui..

Leerlooierijcomplex

Veerseweg 52
Oosterhout
Inleiding. Rond 1880 gebouwde LEERLOOIERIJ met achtergelegen kuipenterrein en waterpomp, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl voo..

Leerlooierijcomplex: leerlooijerijwoning + twee leerlooijerijen

Veerseweg 52
Oosterhout
Inleiding. LEERLOOIERIJ met naastgelegen kuipenterrein, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Mogelijk reeds omstreeks 1850 opgez..

Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer

Kloosterdreef 1
Oosterhout
NORBERTINESSENKLOOSTER Catharinedal, voorheen huis "De Blauwe kamer", bestaande uit een omgracht huis uit de eerste helft van de 16e eeuw, t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Veerseweg in Oosterhout