Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Oosterheide in Oosterhout

Boerderij

Tilburgse Baan 1
4904SP Oosterhout
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Oosterheide

Inleiding. VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een verbouwing zijn de rondbogige ingangen vervangen door rechte deuropeningen. Omschrijving. Achter het woonhuis staat een hoge stal, met rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte muldenpannen. De eerste laag is gemetseld en gepleisterd, de verdieping bestaat uit gepotdekselde planken acaciahout. In de naar de woning gekeerde zuidgevel bevindt zich rechts een uitbouw onder het daar doorgetrokken dak, waarin twee rechte staldeuren zijn gezet met een klein raam daarboven. In de zuidgevel verder rechthoekige ramen en kleine deuren. Aan de muur hangt een grote bel met klingel, om het einde van de werktijd aan te kondigen. In de noordgevel in het midden brede deuren en luiken in het houtwerk, verder kleine ramen en deuren. In de zijgevels ook ramen met kleine roedenverdeling en hooiluiken op zolderhoogte. Het interieur bevat de verschillende stalruimten en, naar de aanbouw toe, nog een rondbogige deuropening. De hoge zoldering rust op een rank eikehouten gebint. Waardering. De stal is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520014
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Oosterheide in Oosterhout

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J..

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het e..

Complex Oosterheide: stal

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De STAL is in opdracht van de Belg Delcourt gebouwd rond 1909 als kippenhok en opslagruimte ten behoeve van de voormalige pachtb..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini werd in 1916-'17 gebouwd als een rechthoek..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Oosterheide in Oosterhout