Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Oosterheide in Oosterhout

Woonhuis

Tilburgse Baan 1
4904SP Oosterhout
Noord Brabant


Beschrijving van Villa Oosterheide

Inleiding. De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J.C. Delcourt van Krimpen en wordt omringd door een grote tuin, het restant van het vroegere bijbehorende landgoed Oosterheide. Het is uitgebreid in 1916 en 1919. Omschrijving. De oprijlaan met Amerikaanse eiken wordt voorafgegaan door een ijzeren hek met pilasters waarop siervazen en de naam van het pand. Het tweelaagse pand telt vier traveeën. De voorgevel wordt gedomineerd door een hoge toren en een veelhoekige erker in de rechterhoek. De gevels zijn gepleisterd, wit geschilderd en voorzien van sierankers. Op het zadeldak liggen zwarte tuile-du-Nordpannen. Links vindt men op begane grond en verdieping elk twee twintigruits schuifvensters met luiken. Vervolgens de entree met openslaande deuren met kleine roedenverdeling en een halfrond bovenlicht, waarboven een rechthoekig balkon met openslaande deuren. Rechts hiervan de ronde toren, voorzien van drie zesruits raampjes met luiken en een conisch spits dak met leien in maasdekking en een ijzeren windvaan. De grote vijfzijdige erker heeft vensters met kleine roedenverdeling en een sierbalustrade waar een deur op uit komt. De zijgevel rechts bezit openslaande tuindeuren, een twintigruits schuifvenster met luiken rechts op de etage en een negenruits zoldervenster. De gevel eindigt als trapgevel en dit wordt geaccentueerd door een baksteen pinakel met tuit en kunststeen piron en baksteen afdekkingen van de trappen. De zijgevel links is vrijwel blind op één twintigruits schuifvenster met luiken en twee zolderramen na. De topgevel heeft een baksteen afdekking en de nok is voorzien van een piron. De achtergevel heeft rechts en links een kleine eenlaagse uitbouw onder plat dak. Deze dateren uit de bouwtijd en zijn voorzien van schuifvensters zoals elders in het pand. Rechts is er nog een twintigruits beluikt schuifvenster, op de verdieping boven de uitbouwen elk een vijftienruits. In het midden is er een langgerekt raam met kleine roeden geplaatst. Het interieur bewaart nog gave onderdelen zoals de hal en trappartij uit de bouwtijd. Waardering. De villa Oosterheide is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520013
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Oosterheide in Oosterhout

Complex Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een v..

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het e..

Complex Oosterheide: stal

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De STAL is in opdracht van de Belg Delcourt gebouwd rond 1909 als kippenhok en opslagruimte ten behoeve van de voormalige pachtb..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini werd in 1916-'17 gebouwd als een rechthoek..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Oosterheide in Oosterhout