overig in Oosterhout

4849ZG Oosterhout

Beschrijving van overig

Inleiding. MUUR met daarin het aan de Nieuwe Bouwlingstraat gelegen TOEGANGSHEK tussen HEKPIJLERS, gerealiseerd in opdracht van de Nederlands hervormde gemeente aan het einde van de negentiende eeuw en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. Omschrijving. De in kruisverband gemetselde schansmuur aan de Nieuwe Bouwlingstraat is geleed door lisenen en afgesloten met natuurstenen dekplaten. Overige muren geleed door lisenen die aan de bovenzijde middels tandlijsten met elkaar verbonden zijn en afgesloten met een bakstenen ezelsrug. Symmetrisch smeedijzeren tweevleugelig hek met puntspijlen tussen bakstenen hoekpijlers voorzien van gestucte basementen, uitspringend siermetselwerk en afgesloten met dekplaten waarop siervazen. Waardering. De muur met toegangshek en hekpijlers is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling in de grafcultuur van de Nederlands Hervormde Kerk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit en de detaillering. Het object heeft tesamen met de grafmonumenten op de begraafplaats ensemblewaarde als onderdeel van een klein, historisch gegroeid religieus ensemble aan de Nieuwe Bouwlingstraat. Het object is van belang wegens de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)