Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in Oosterhout

Overig


4849ZG Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van overig

Inleiding. MUUR met daarin het aan de Nieuwe Bouwlingstraat gelegen TOEGANGSHEK tussen HEKPIJLERS, gerealiseerd in opdracht van de Nederlands hervormde gemeente aan het einde van de negentiende eeuw en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. Omschrijving. De in kruisverband gemetselde schansmuur aan de Nieuwe Bouwlingstraat is geleed door lisenen en afgesloten met natuurstenen dekplaten. Overige muren geleed door lisenen die aan de bovenzijde middels tandlijsten met elkaar verbonden zijn en afgesloten met een bakstenen ezelsrug. Symmetrisch smeedijzeren tweevleugelig hek met puntspijlen tussen bakstenen hoekpijlers voorzien van gestucte basementen, uitspringend siermetselwerk en afgesloten met dekplaten waarop siervazen. Waardering. De muur met toegangshek en hekpijlers is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling in de grafcultuur van de Nederlands Hervormde Kerk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit en de detaillering. Het object heeft tesamen met de grafmonumenten op de begraafplaats ensemblewaarde als onderdeel van een klein, historisch gegroeid religieus ensemble aan de Nieuwe Bouwlingstraat. Het object is van belang wegens de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520010
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in Oosterhout

Complex Bouwlingstraat

-
Oosterhout
Inleiding. Aan het einde van het middenpad bevindt zich het GRAFMONUMENT van Martinus Wijnaendts van Stein, ontworpen in 1875 in Neo-Renais..

Hoofdgebouw

Heuvelstraat 10
Oosterhout
Bescherming betreft uitsluitend het hoofdgebouw uit 1840, inclusief de uitbreiding uit 1906.

Bierbrouwerij (De Gekroonde Bel)

Bredaseweg 106
Oosterhout
Inleiding. Ten zuidwesten van de Oosterhoutse dorpskom is gesitueerd de voormalige "N.V. Noord-Brabantsch-Beiersch BIERBROUWERIJ De Gekroo..

Huis buitenzorg, voorheen borsselen

Ridderstraat 56
Oosterhout
Huis Buitenzorg, voorheen Borsselen. Huis in Empire trant met omlijste ingang en zesdelige schuiframen, gebouwd als opvolger van een in de 1..

Huis, beneden geheel gemoderniseerd, boven witgepleisterde lijstgevel met vierdelige schuiframen

Heuvel 16
Oosterhout
Huis, beneden geheel gemoderniseerd, boven witgepleisterde lijstgevel met vierdelige schuiframen.

Kaart & Routeplanner