Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek in Leeuwarden

Nijverheid Industrie

Vredeman de Vriesstraat 3
8921BP Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1898-1905 1905 1898-1905
Architect: mog. N.J. Adema Adema NJ 1900 mog. N.J. Adema

(1 recensie)

Beschrijving van Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek

Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK, gebouwd in samenhang met de directeurswoning op Vredeman de Vriesstraat 1, waarschijnlijk door dezelfde architect in eclectische stijl. Na slechts enkele jaren veranderde de functie van sigarenfabriek in kaaspakhuis onder de naam Freia, waartoe het gebouw aan de achterzijde werd uitgebreid tot de Wijbrand de Geeststraat en daar voorzien van een gevel in de Overgangsstijl. In de late jaren '80 werd het pakhuis verbouwd tot studentenhuisvesting door woningbouwvereniging Patrimonium, waarbij het interieur geheel werd veranderd. Omschrijving V.m. Sigarenfabriek op nagenoeg rechthoekige grondslag van twee bouwlagen plus topgevel en drie travee├źn, waarvan de middelste iets breder is. Het pand heeft een uitgemetselde plint , waarboven muurwerk van roodbruine baksteen, afgewisseld met dorpelbanden van gele verblendsteen. De verdiepingsvloeren worden gemarkeerd door muurankers. Alle muuropeningen hebben segmentbogen met natuurstenen aanzetten en zijn gevuld met kleurig vlechtwerk. De vensters hebben afzaten van geglazuurde baksteen. De tussenstijlen hebben decoratief snijwerk. Op de tweede bouwlaag zijn ter hoogte van de middendorpels van de vensters penanten uitgemetseld, die naar boven verbreden en de geveltop verdelen in drie spaarvelden. Deze velden worden naar boven afgesloten door een klimmend rondboogfries, waarvan de boogvelden metselmozaiek hebben. De geveltop heeft schoudertjes met hardstenen afzaten. De top heeft tussen twee gemetselde overhoekse pinakels een ornament van hardsteen. De veel eenvoudigere zijgevel is opgebouwd uit bruine baksteen met cordonlijsten van gele verblendsteen. Ten behoeve van de huidige functie als studentenhuisvesting werden lichtopeningen en brandtrappen toegevoegd. Er resteert nog een oorspronkelijke kajuit met een hijsbalk. Het zadeldak is belegd met gesmoorde golfpannen. Waardering V.m. sigarenfabriek van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de rijke architectuur in eclectische stijl, die een verbeelding moest zijn van het hoogwaardige product, dat hier vervaardigd werd; - vanwege de samenhang met de daarnaast gelegen directeurswoning, die een zeer verwante detaillering vertoont. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520004
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek
5
Recensie door: ()
In de jaren 60 haalde ik voor mijn moeder kaas (dat stond weleswaar op een briefje) bij dit kaaspakhuis. Ik heb hier nog leuke herinneringen aan. Ik mocht ook altijd proeven.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek in Leeuwarden

Directeurswoning in eclectische stijl

Vredeman de Vriesstraat 1
Leeuwarden
Inleiding DIRECTEURSWONING bij voormalige, naastgelegen sigarenfabriek gebouwd rond 1900 in Eclectische stijl. Als architect komt in aanmer..

Drie herenhuizen in Overgangsstijl

Emmakade 49
Leeuwarden
Inleiding Drie gekoppelde HERENHUIZEN, gebouwd rond 1905 in de Overgangsstijl. Zowel in materiaalgebruik als detaillering doen de panden de..

Twee herenhuizen in Overgangsstijl met Chaletstijl-elementen

Emmakade 15
Leeuwarden
Inleiding Twee gekoppelde HERENHUIZEN van buitengewoon royale afmetingen, gebouwd door Hendrik Kramer in 1903 in Overgangsstijl met element..

Gabbemagasthuis

Wijbrand de Geeststraat 42
Leeuwarden
Gabbema Gasthuis. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect W.C. de Groot. Verdiepingloos gebouw op U-vormige plattegrond, opgetrokken in a..

Koepelkerk

Vredeman de Vriesstraat 24A
Leeuwarden
Inleiding KERKGEBOUW MET ANNEXEN en HEKWERK, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van Tj. Kuipers uit 1921 in een stijl, die naast Berlagiaanse..

Kaart & Routeplanner