Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bagatelle in Laag Zuthem

Woonhuis

Hubertsallee 1
8055PG Laag Zuthem (gemeente Raalte)
Overijssel


Beschrijving van Bagatelle

Omschrijving onderdeel 12: PORTIERSWONING Aan de Hubertsallee gelegen, deels onderkelderde portierswoning in Chaletstijl waarin twee woonhuizen zijn ondergebracht. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en een vooruitspringende middenrisaliet. De woning wordt overkapt door een met riet gedekt samengesteld overstekend zadeldak met wolfseinden en windveren. Het risaliet heeft een met riet gedekt overstekend zadeldak met windveren. Boven beide travee├źn aan weerszijden van het risaliet is het zadeldak opgelicht en bevinden zich twee kleinere haaks op de kap geplaatste zadeldaken, eveneens voorzien van een overstek en windveren. De nokken zijn voorzien van pannen nokvorsten. De kappen worden ondersteund door consoles. De gevels hebben een donkergrijs geschilderde plint en zijn in een grijzige kleur geschilderd. De gevels zijn voorzien van wit geschilderde omgaande bosseringen met grijze voegen. De raampartijen (ondermeer zesruits ramen) zijn in dezelfde kleuren als de gevels geschilderd en voorzien van decoratief stuc- en schilderwerk. In de voorgevel van het risaliet ondermeer een blinde nis. Centraal op het dak staat een bakstenen schoorsteen. De entrees bevinden zich in de achter en zijgevels. In het interieur zijn ondermeer van belang de indeling van de binnenruimte, de deuren en de binnenluiken. Waardering PORTIERSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - de vormgeving van het gebouw in Chaletstijl; - vanwege de gaafheid van het exterieur en (onder)delen van het interieur; - vanwege de markante ligging aan de oprijlaan; - vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519994
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bagatelle in Laag Zuthem

Colckhof: zuidelijk bouwhuis

Colckhof 2
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BOUWHUIS Op rechthoekige plattegrond gebouwd bouwhuis, XIX, een bouwlaag hoog en overkapt door een me..

Colckhof: bouwhuis

Colckhof 4
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 4: BOUWHUIS Op rechthoekige plattegrond gebouwd bouwhuis (XVIII), een bouwlaag hoog en overkapt door een met Oudhol..

De Colckhof

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die be..

Colckhof: historische tuin- en parkaanleg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof ..

Colckhof: hooiberg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 5: HOOIBERG Geheel uit houten delen (zes stelten of bergroeden) opgetrokken berg, XIX, voor de opslag van hooi. De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bagatelle in Laag Zuthem