Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Colckhof: theehuisje in Laag Zuthem

Tuin Park Landgoed

Colckhof 6
8055PH Laag Zuthem (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: vermoedelijk midden 19e eeuw


Beschrijving van Colckhof: theehuisje

Omschrijving onderdeel 8: THEEHUISJE Op een uitzichtheuveltje staand theekoepeltje, vermoedelijk midden 19de eeuw. Het vrijwel halfronde in bakstenen opgetrokken, gepleisterde gebouwtje, is voorzien van een halfronde rieten kap. Het baksteenwerk is door gemetselde lisenen in vakken verdeeld. Aan de voorzijde een op houten trompe-l'oeil zuilen met dorische kapitelen rustend houten fronton met houten windveren. Waardering THEEHUISJE is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - vanwege de gaafheid; - vanwege de kenmerkende ligging op het uitzichtheuveltje; - als karakteristiek en pittoresk onderdeel van een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Colckhof: theehuisje in Laag Zuthem

De Colckhof

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die be..

Colckhof: historische tuin- en parkaanleg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof ..

Colckhof: hooiberg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 5: HOOIBERG Geheel uit houten delen (zes stelten of bergroeden) opgetrokken berg, XIX, voor de opslag van hooi. De ..

Colckhof: houtschuur

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 6: HOUTSCHUUR Geheel uit hout opgetrokken houtschuur, vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De sch..

Colckhof: eendenhuisje

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 7: EENDENHUISJE Recht tegenover het hoofdgebouw (huis De Colckhof) aan de vijver gelegen eendenhuisje uit het midde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Colckhof: theehuisje in Laag Zuthem

Foto's (5)