Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Colckhof: eendenhuisje in Laag Zuthem

Tuin Park Landgoed

Colckhof 6
8055PH Laag Zuthem (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Colckhof: eendenhuisje

Omschrijving onderdeel 7: EENDENHUISJE Recht tegenover het hoofdgebouw (huis De Colckhof) aan de vijver gelegen eendenhuisje uit het midden van de 19de eeuw. Het eendenhuisje heeft een vierkante plattegrond en staat op een bakstenen plint. De verjongende gevels zijn deels opgetrokken in vakwerk en metselwerk (cementrustiek) dat thans wit geschilderd is. Het vakwerk is (menie)rood geschilderd. In de gevels kleine, liggende twee- en twaalfruits vensters, kleine vensters en rechthoekige toegangen. Het gebouwtje wordt overkapt door een met riet gedekt royaal overstekend zadeldak met windveren. De vloer is met klinkers bestraat. Waardering EENDENHUISJE is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de vijver tegenover het hoofdgebouw; - als karakteristiek en pittoresk onderdeel van een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Colckhof: eendenhuisje in Laag Zuthem

De Colckhof

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die be..

Colckhof: historische tuin- en parkaanleg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof ..

Colckhof: hooiberg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 5: HOOIBERG Geheel uit houten delen (zes stelten of bergroeden) opgetrokken berg, XIX, voor de opslag van hooi. De ..

Colckhof: houtschuur

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 6: HOUTSCHUUR Geheel uit hout opgetrokken houtschuur, vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De sch..

Colckhof: theehuisje

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 8: THEEHUISJE Op een uitzichtheuveltje staand theekoepeltje, vermoedelijk midden 19de eeuw. Het vrijwel halfronde i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Colckhof: eendenhuisje in Laag Zuthem

Foto's (5)