Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Colckhof: bouwhuis in Laag Zuthem

Kasteel Buitenplaats

Colckhof 4
8055PH Laag Zuthem (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Colckhof: bouwhuis

Omschrijving onderdeel 4: BOUWHUIS Op rechthoekige plattegrond gebouwd bouwhuis (XVIII), een bouwlaag hoog en overkapt door een met Oudhollandse pannen gedekt schilddak. In de voorgevel bevinden zich ondermeer enkele entrees, een vierruits venster en een twaalfruits schuifvenster. In het dakschild zijn enkele dakvensters geplaatst. Op de nok staat een bakstenen schoorsteen en een modern vormgegeven luidklokje. In het interieur is ondermeer van belang de oorspronkelijke indeling (ondermeer scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte). Het bouwhuis staat samen met het zuidelijk bouwhuis, de hooiberg en houtschuur rondom een erf. De beide bouwhuizen staan ten opzichte van elkaar in een scherpe hoek. Waardering BOUWHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - de ensemblewaarde met het zuidelijk bouwhuis, hooiberg en houtschuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519986
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Colckhof: bouwhuis in Laag Zuthem

Colckhof: zuidelijk bouwhuis

Colckhof 2
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BOUWHUIS Op rechthoekige plattegrond gebouwd bouwhuis, XIX, een bouwlaag hoog en overkapt door een me..

De Colckhof

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die be..

Colckhof: historische tuin- en parkaanleg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof ..

Colckhof: hooiberg

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 5: HOOIBERG Geheel uit houten delen (zes stelten of bergroeden) opgetrokken berg, XIX, voor de opslag van hooi. De ..

Colckhof: houtschuur

Colckhof 6
Laag Zuthem (Gemeente Raalte)
Omschrijving onderdeel 6: HOUTSCHUUR Geheel uit hout opgetrokken houtschuur, vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De sch..

Kaart & Routeplanner